Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 31. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas katseajal peab töölt lahkumisest ette teatama? 

Töölepingu lõpetamisest tuleb katseajal ette teatada 15 päeva. Etteteatamistähtaja võib jätta järgimata erakorralise ülesütlemise korral, kui etteteatamisnõuet ei saa mõistlikult järgida.

Küsimus: Olen tööl olnud aletes septembrist, minuga ei ole kirjaliku töölepingut senini sõlmitud, olen teinud ainult avalduse "Palun mind tööle võtta, aadress, ja pangakonto number". Töötan graafiku alusel ja olen teinud ületunde, mida ei ole kinni makstud ega ka vabu tunde ületundide kohta antud. Pealegi kui küsisin palga kohta, öeldi mulle 35 krooni tund, kuid palgalehtedelt ma sellist summat kuidagi ei saa, tund jääb 31-32 krooni vahele.

Olin nüüd ka hoolduslehel ja ülemus oli pehmelt öeldes pahane, et laps suvatses haigeks jääda, helistas ja kui vastasin, et hooldusleht lõpeb 23ndal, teatas ta, et pean 24ndal tööle minema, kuigi graafikus mind sel päeval tööl ei ole (see suht tavaline, et tööl tuleb graafikut iga päev vaadata, sest muidu ei pruugi teada, et nt järgmine päev pead tööl olema).

Tahaksin kiiremas korras töösuhte lõpetada sellle firmaga, kuna leidsin endale sobivama töö. Tahaksin teada, et kas sellistel asjaoludel nagu ma eelpool nimetasin, pean siiiski lahkumisest ette teatama 15 päeva.

Vastus: isegi, kui kirjalikku töölepingut ei ole sõlmitud, kuid töötaja on asunud tööle ning tööandja seda aktsepteerinud, loetakse töösuhe sõlmituks. Sellisele töösuhtele kehtivad kõik seadusest tulenevad reeglid. Muuhulgas peab tööandja kompenseerima ületunnitöö kas siis vaba aja andmisega või rahaliselt. Tunnitasu suuruse osas kehtib see, mida on võimalik tõendada. Suulist kokkulepet võib olla väga keeruline, kui mitte võimatu tõendada ning seega on raske viidata sellele, et peaksite saama suuremat töötasu.

Töölepingu lõpetamisest tuleb katseajal ette teatada 15 päeva. Etteteatamistähtaja võib jätta järgimata erakorralise ülesütlemise korral, kui etteteatamisnõuet ei saa mõistlikult järgida. Seega ei pruugi ka erakorraline ülesütlemine alati automaatselt tähendada seda, et ette teatama ei pea. Erakorraliseks ülesütlemiseks peab olema mõjuv põhjus. Teie juhtumil võib tööandjapoolseks rikkumiseks lugeda eelkõige ületunnitöö hüvitamata jätmist. Graafiku muutmisega on nii, et juba teatavaks tehtud graafikut ei peaks tööandja ühepoolselt muutma ning töötajal on õigus nõusolekust keelduda. Töötasu maksmisega oluline viivitamine on seaduse kohaselt töölepingu erakorralise ülesütlemise aluseks, kuid viivitus peab tõesti olema oluline. Seega on võimalik asjaolude pinnalt vaielda, kas tegemist on mõjuva põhjusega lepingu erakorraliseks ülesütlemiseks ning kas on õigus jätta etteteatamistähtaeg järgimata. Automaatselt taolist õigust antud juhul kinnitada ei saa.

Kui ütlete töölepingu erakorraliselt üles, kuid tööandja sellega ei nõustu, peab ülesütlemise vaidlustama tööandja.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele LAWIN Lepik & Luhaäär. 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700