3. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas lapsepuhkuselt naasja palka tohib vähendada?

Küsimus: Tulin lapsepuhkuselt tagasi ja teatati, et nüüd on palk 40% madalam. Ei tehtud mingit lepingulisa. Kuidas peaks toimima? Kui läksin küsima, siis anti konkreetselt mõista, et nüüd ongi nii ja kui ei meeldi, siis mine ära. Kas pean tegema avalduse, et see palgavahe tagasi saada või kuidas pean käituma?

Vastus: Vastavalt töölepingu seaduse (TLS) §-le 12 saab töölepingut muuta ainult poolte kokkuleppel, sh töötasu kokkulepet. Lapsehoolduspuhkuselt naastes kehtib tööleping samadel tingimustel, mis oli poolte vahel viimati kokku lepitud, kuni tehakse kokkuleppel muudatusi.

Kui tööandja tehtud töö eest palgapäeval vähem töötasu maksab, on see temapoolne kohustuste rikkumine, millele saate kirjalikus või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis reageerida ja tähelepanu pöörata. Rikkumise jätkudes võib tekkida olukord, kus hindate tööandja rikkumise oluliseks ja Teil tekib õigus tööleping erakorraliselt üles öelda vastavalt TLS § 91 lõikele 2. Tööandja kohustus on sel juhul maksta töötajale hüvitist kolme kuu keskmise töötasu ulatuses (TLS § 100 lõige 4).

Tööandja ühepoolne töötasu vähendamine on lubatud vaid TLS § 37 tingimustel kuni kolmeks kuuks 12kuulise perioodi jooksul. Tööandja võib vähendada töötasu mõistliku ulatuseni, kuid mitte alla Vabariigi Valitsuse kehtestatud töötasu alammäära, kui tööandja ei saa ettenägematutest, temast mitteolenevatest majanduslikest asjaoludest tulenevalt anda töötajale kokkulepitud ulatuses tööd. Tööandja peab teatama töötasu vähendamisest vähemalt 14 kalendripäeva ette. Töötajal on õigus keelduda töö tegemisest võrdeliselt töötasu vähendamisega või öelda leping üles, teatades 5 tööpäeva ette. Sellisel juhul lõpetatakse leping § 37 lõike 5 alusel erakorraliselt töötaja poolt ja talle makstakse hüvitist tööandja poolt vastavalt TLS § 37 lõikele 5 ja § 100 lõigetele 1 ja 2, so koondamisega sarnaselt.

 

Autor: Urve Vilk, Kaia Taal

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700