7. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Kultuuripealinn pakub iga päev üritusi 

Aastavahetuse ööl suure pauguga startinud Tallinna kultuuripealinna aasta pakub võimalust nii kohalikel kui ka väliskülalistel osaleda järgneva 12 kuu jooksul iga päev mitmetel üritustel.

Kultuuripealinna aasta märksõnadeks on “Mereäärsed lood”, millest lähtuvalt aasta vältav kultuuriprogramm on kokku pandud. Kirjanikud, muusikud, kunstnikud ja teatritegelased räägivad, maalivad, laulavad ja näitlevad mereäärseid lugusid, mis kõnelevad Eestist ja tema inimestest. Lood saavad olema nii lühikesed kui ka pikad, moodsad ja iidsed, lõbusad ja kurvad ning mis kõige peamine, eestilikud, lubavad korraldajad.

Kultuuripealinna esimesed nädalad toovad näiteks taliujujate, kes juba sel nädalavahetusel lähevad Piritale mõõtu võtma, ning teatetantsijate, kes tantsivad läbi talvise vanalinna, etteasted. 16. jaanuaril saavad hoo sisse aga I tuleskulptuuride maailmameistrivõistlused. Jaanuarisse mahub ka filmifestival DocPoint ja Rändavad filmitalgud, käsitööaasta avamine ning palju muud. Valiku aasta jooksul toimuvast suurematest üritustest leiab tabelist.

Jaanuar

2. jaanuar–18. aprill, Tallinna XV Graafikatriennaal “Armastuse, mitte raha pärast”

Projekt püüab kajastada kaasaegses kunstis valitsevat hetkeseisu üleilmse finantskriisi ajastul.

27.–30. jaanuar, DocPoint Tallinn

Tallinnas teist aastat toimuv DocPoint on mainekas filmisündmus ja ainus Eesti pealinnas spetsiaalselt dokumentaalfilmidele keskendunud festival.

VeebruarVeebruar–märts, OBJEKT nr 2011

Installatsioon, mis on teadlikult naiivne ja tahab teha võimatut: koondada eesti kunstimaailm ühte teosesse.

19., 25.–26. veebruar, 4.–5. märts, Tummfilmid tõstavad häält

Viis kontsertlinastust on täis üllatavaid lahendusi, mille kestel säilitavad tummfilmid peaaegu täielikult oma algse kuju, muutuvad vaid heliread.

Märts10. märts, Erkki-Sven Tüüri “Ärkamine”

Helilooja kirjutab Euroopa kultuuripealinna aasta puhul uue teose Eesti Filharmoonia Kammerkoorile ja kammerorkestrile.

20. märts –30. november, Lugude jutustamine päästab maailma

Märtsist novembrini tulevad Tallinna parimad jutuvestjad kõikjalt maailmast, et rääkida lugusid merest.

Aprill20. aprill–6. mai, “POT Tallinna pidunädalad” ja “Cityrama Tallinn”

POT on kosmopoliitne linnafestival, mis avab etenduskunsti erinevaid tahke.

20.–29. aprill, Jazzkaar 2011

Üheks aprillikuu tähtsündmuseks on iga-aastaseks traditsiooniks kujunenud festival Jazzkaar, mille selleaastane peaesineja on Bobby McFerrin.

MaiAlates maist, Teater NO99 Põhuteater

See on installatsioon, avalik ruum ning kultuuriürituste toimumispaik. NO99 Põhuteater on avatud kuni oktoobrini.

Alates maist, Tallinna Noa laev

See on linnamüüri Grusbecke torni rajatav vaimne varjupaik hävimisohus olevatele loomadele ja taimedele.

4.–9. mai, “MIM goes sustainable”

“MIMproject” võitleb ressursse raiskava teatriga – unistuseks tehnoloogiline teater, mille kunstiline väärtus ei sõltuks seinakontaktist saadavast elektrienergiast.

Juuni6.–12. juuni, Saša Pepeljajev: Tantsiv torn

Lavastus ühendab tantsu füüsilise teatri ja muusikaga, pakkudes maagiat ja rabavaid trikke, treenitud koletisi, kõhurääkijaid, tuld ja vett.

Juuli1.–3. juuli, XI noorte laulu- ja tantsupidu “maa ja ilm”

XI noorte laulu- ja tantsupidu “maa ja ilm” jutustab merekaldal sündinud lugusid oma maast ja rahvast.

4.–10. juuli, Helimärgid: Tuned City Tallinn

Tuned City korraldab Tallinna heli-performance’ite, kohaspetsiifiliste näituste, arutelude ja õpitubade ning linna uurivate heli-jalutuskäikude sarja.

August60 sekundit üksindust aastal Null

Vabaõhukino seansil linastuvad spetsiaalselt valminud minutipikkused filmid valitud režissööridelt üle kogu maailma. Ühtlasi on see ka filmikogumiku ainulinastus.

20. august: Vabaduse laul

Suursündmus Tallinna lauluväljakul toob lavale Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi ja Venemaa ning erikülalistena Islandi rokk- ja popmuusikud.

20.–28. august TeateTants-2011

Mastaapse ettevõtmise käigus läbitakse tantsides üle tuhande kilomeetri Eestimaa maanteid. Sündmus saab alguse Tallinnast Raekoja platsilt.

25.–27. august: Dovlatovi päevad Tallinnas

Rahvusvaheline kirjandusfestival on pühendatud ühe tuntuima Tallinnas pikemalt elanud vene kirjaniku Sergei Dovlatovi 70. sünniaastapäevale.

“Tuuker”

See on muusikat, animatsiooni, arhitektuuri, fotograafiat, kino, kirjandust, maalikunsti, akadeemilist igavust ja linnaruumi vaatemängulist ekstaasi ühendav show.

September“The Black Rider”

Rokiikoon Tom Waitsi ja kirjaniku William S. Burroughsi deemonlik ja jabur allegooria modernsest inimestest.

7. september, Sebastian Nübling / Simon Stephens “Three Kingdoms”

Sebastian Nüblingu lavastatud ja Ene-Liis Semperi kostüümidega detektiivilugu rahvusvahelisest ärist, kus kaubaks ei ole tooted, vaid inimesed.

Oktoober3.–8. oktoober, Tallinna Fotokuu 2011

Fotolooming täidab oktoobris Tallinna näitusepinnad ja valgub ka linnaruumi, et teadvustada ja peegeldada fotograafilise meediumi kohta ja võimalusi meie kaasajas.

NovemberNU Performance Festival IV

Festival uitab ringi interdistsiplinaarsel tühermaal erinevate kunstiliikide – performance’i ja teatri, popmuusika ja kaasaegse tantsu – vahemaastikel.

Rahvusvaheline näidendivõistlus “New Baltic Drama 2011”

Rahvusvahelise näidendivõistluse võidutöid näeb festivalil “New Baltic Drama 2011” Turus ja Tallinnas, kavandamisel on ka festivalietendused Peterburis ja Stockholmis.

Detsember15. detsember–5. jaanuar: Piparkoogikunsti- ja disaininäitus “PiparkoogiMaania”

Jõulude ajal avataval näitusel on kõik eksponeeritav tehtud piparkoogitaignast.

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700