10. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomes on Facebooki tõttu vallandatud paarkümmend inimest

Töökoha kritiseerimine Facebookis on Soomes toonud juba paarkümmend vallandamist, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome teenistujate ametiliidu teatel on selliseid juhtumeid olnud paarkümmend ja lähiaastatel võib oodata nende lisandumist.

Ametiliit on oma liikmeid vallandamise järel abistanud. Mõnelgi juhul on töötajad saanud koha tagasi või on neile makstud kompensatsiooni. Mõnikord on piisanud töötaja vabandamisest.

Sellel nädalal kirjutas leht ka kolmest rootslasest, kes kaotasid Facebooki kirjutuste pärast töö Volvo Powertraini tehases Skövdes.

Tööandja polnud rahul, et töövahendusfirma kaudu palgatud mees nimetas tehast Facebookis hullumajaks. „Veel üks päev nädalast järel siin hullumajas,“ kirjutas 28aastane mees, kes selgitas pärast oma sõnumit sellega, et tal oli olnud halb päev seoses ema haigestumisega. Selgitusest polnud siiski kasu ja teda ei päästnud ka see, et ta oli varem tööandjast positiivselt kirjutanud.

Temaga sama saatust on jaganud veel kaks tehase renditöötajat.

Rootsi töötajate ametiühingute keskliidu teatel pole töötajatele antud üldisi juhtnööre, kuidas sotsiaalmeedias käituda. Keskliidu ametniku sõnul on siiski võõrastav, kui tööandja lõpetab töösuhte internetikirjutise tõttu. „tööandjal ei peaks olema õigust vallandada töötajat selle pärast, mida ta Facebookis on kirjutanud,“ ütles ametiliidu töötaja Johan Ingelskog Rootsi veebilehele The Local.

Volvo kommunikatsioonijuhi teatel ei keela ettevõte töötajatel sotsiaalmeedia kasutamist, kuid ettevõte eeldab, et ka veebis käitutakse ettevõtte sisemisi reegleid austades.

 

Autor: Urve Vilk, Anu Jõgi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700