Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 11. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 soovitust, kuidas lubadusi täita

Uue aasta saabumisega kaasneb inimestel sageli soov ennast parandada. Paljud loodavad, et oma elu võib muuta väga lihtsate eesmärkide seadmise ja harjumuste muutmisega. Forbes vahendab kuidas lubadused nii täide viia, et need meie eelarvesse auku ei tekitaks.

1. Kui otsustad raha säästa

Hea uusaastalubadus on ambitsioonikas, aga teostatav. Lubadusega rohkem säästa, pole sa paika pannud konkreetseid eesmärke ega tegevusi, kuidas seda teha. Selle asemel pane kirja, kui palju sa soovid nädalas või kuus kokku hoida ning siis mõtle läbi, kuidas oleks võimalik seda lihtsamini teha. Näiteks on abiks igakuine maksekorraldus säästuhoiusele või oma tarbimisharjumuste täpsem analüüs, et näha võimalikke kokkuhoiukohti.

2. Kui otsustad hakata sporti tegema

Paljud otsustavad uue aasta alguses trennis käima hakata, kuid paljude jaoks tähendab see kulukat spordiklubiga liitumist või personaaltreeneri palkamist. Kui sa oled kindel, et suudad spordiklubi külastada aastase lepingu korral kõik 12 kuud, vaata ringi ja otsi odavaim sobilik variant. Otsus joosta mõned korrad nädalas, kasutada rohkem treppe või võimelda DVD järgi aitab sul kaalu alandada rahakotti kergemaks muutmata.

3. Kui otsustad loobuda krediitkaardist

Otsus mitte kasutada krediitkaardi limiiti lõpuni või kasutada krediitkaarti veel ainult sellel aastal, on hea võimalus alustada, ent mitte ideaalne variant. Kui su sooviks on krediitkaardi kasutamist tõesti vähendada, aitab kiusatust seda kasutada vältida kaardi rahakotist välja võtmine. Hoia krediitkaarte kodus sahtlis ning planeeri nende kasutamist hoolikalt ette.

4. Kui otsustad alustada dieeti

Kaalus alla võtmine ja dieedi alustamine on enimlevinud endale antav uusaastalubadus, ent läbimõtlemata tegevus võib sinu rahakotile üsna laastavalt mõjuda. Kõige trendikamad dieedid  soovitavad toituda orgaanilistest või eksootilistest toiduainetest, mis võivad üsna kallid olla. Kaalu aitab kontrolli alla saada ka rohkema taimetoidu või kodus valmistatud toidu menüüsse lisamine.

5. Kui otsustad hakata organiseerituks

Kui otsustad hakata korralikuks, pole asju lihtsalt ära visata hea mõte, isegi kui see on kiireim võimalus oma kodu korda saada. Püüa mittevajalikke asju müüa eBays, mõnes muus portaalis või vanakraamiturul.

6. Kui otsustad leida internetist armastuse

Paljud tahavad uuel aastal oma elus midagi muuta ning lihtsaim võimalus leida kaaslane võib olla selle otsimine internetist. Ent mitmedki tuntud tutvumisportaalid on tasulised, seega korraga neist mitmega liitumisel võid sa Valentinipäevaks saada kallima asemel hoopis üsna kopsaka arve. Ehk oskab hoopis mõni sõber sulle sobivat kaaslast soovitada, uute tuttavate leidmiseks tasub külastada ka kohalikke (tasuta) üritusi.

7. Kui otsustad väljas mitte süüa

Kui sa oled harjunud sageli väljas sööma, ära võta seda võimalust endalt täiesti ära. Luba endale korra või kaks nädalas väljas einestamist ning otsi selleks uusi ja miks mitte soodsamaid kohti. Heaks kokkuhoiuvõimaluseks on ka väljas kohvi joomise piiramine, joo kohvi kodus või võta see termostassiga kodust kaasa.

8. Kui otsustad vähem ostlemisele kulutada

Kui sa kulutad shoppamisele liiga palju raha, on kindlasti mõistlik seda piirata, ent väga raske on see endale täiesti keelata. Edu toob konkreetsete eesmärkide seadmine: tee poodi minnes ostunimekiri, kui sul on millegi ostmise järele nõrkus, sea selle ostmiseks kuus piirang, nii väldid impulssoste.

9. Kui otsustad leida uue töö

Kui sa otsustad leida veebruariks uue töö, pole see psühholoogide hinnangul kuigi reaalne eesmärk. Sõltuvalt sinu eesmärgist on ehk hõlpsam küsida vanal töökohal palgatõusu, mitte firmast hoopistükkis lahkuda. Tööotsinguid alusta konkreetsetest sammudest nagu oma cv täiustamine, uute kontaktide otsimine ja oma töövaldkonna arengusuundadega kursis olemine.

10. Kui otsustad raha pärast vähem muretseda

Pühade ajal üle elatud stress kulutuste pärast viib paljud mõtteni alanud aastal raha pärast vähem muretseda. Kõike pole aga nii lihtne lahendada kui tundub, seepärast soovitatakse seada endale konkreetsemad sammud: näiteks kui sinu mureks on tekkinud võlg, arvuta välja igakuised summad, mida oled võimeline tagasi maksma, et võimalikult kiiresti võlast vabaneda, ilma et peaksid loobuma muust hädavajalikust. 

 

   

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700