21. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: jääääre mitu nägu

Jääääre 20. tegutsemisaasta täitumise puhul saavad laval kokku muusikud, kes bändis selle aja jooksul kaasa on löönud.

Algusest peale Jääääre tuumikus püsinud Jaan Söödi sõnul on plaan juubelikontsertidesse kaasata kõik muusikud, kes Jäääärega koostööd on teinud. Koos praeguse neljaliikmelise koosseisuga, kuhu kuuluvad Jaan Sööt, Tõnu Timm, Tarvo Jaaksoo ja Teet Velling, esinevad kontsertidel näiteks Indrek Kalda, Riho Sibul jt.

“Kontserdi esimene pool on pühendatud bändi ajaloole: järgemööda astuvad üles ja laulavad-mängivad kõik ansambli kunagised liikmed. Kontserdi teises pooles tulevad meid tervitama nooremad külalised, kellega laulame uuemaid laule, mida Jäääär viimase aja kontsertidel kõige enam mängib,” rääkis Sööt.

Kavas bändi parimad palad. Et 20 aasta juubelit erilisemaks teha, on laval ka abijõud. Kõlapilti täiendavad tšello ja viiul, mida ansambel kogu aeg kontsertidel ei kasuta. Kuna aastate jooksul on Jääääre repertuaar paisunud hiiglasuureks, polnud juubelikontsertidele materjali väljavalimine Söödi sõnul kerge ülesanne.

“On laule, mida ei saa säärasel kontserdil mitte mängimata jätta. “Laualinad” näiteks – see on Jääääre esimene laul, mis kunagi raadios kõlas. Ja neid laule, mis teatud ajajärgul meie kontsertidel lausa kohustuslikud on olnud, on õige mitu,” selgitas Sööt.

Loomingu suhtes nõudlikud. Uuemat materjali kuuleb juubelikontsertidel samuti, kuid proportsionaalselt jääb see vähemusse, sest ansambli produktiivseim laululoomeaeg jääb aastate taha.

Söödi sõnul teeb bänd uusi laule küll siiani, aga mida aeg edasi, seda vähem, sest muusikud ise on ajaga oma loomingu suhtes nõudlikumaks muutunud.

“Laulame ainult olulisest ja täitematerjali me ei tooda. Sellepärast on ka nii olnud, et kõik laulud, mis me publiku ette oleme toonud, on oma koha leidnud. Meil selliseid riiulile jäänud või niisama maha lauldud laule repertuaaris ei ole,” lausus Sööt.

Viimastel aastatel Jäääärt eriti sageli esinemas ei näe. Tavapärane on aastas paar ringkäiku mööda Eestimaad, üks kevadel, teine talve hakul. Ansambli enda tarvis toimub igal aastal ka paar-kolm muusikalaagrit, mille vältel valmivad uued lood ja mõtted, mida edasi teha.

Kontsert

Jäääär 20

21. jaanuaril kl 19 Tartus Athena keskuses

24. jaanuaril kl 19 Tallinnas Vene teatris

25. jaanuaril kl 19 Tallinnas okupatsioonide muuseumis

7. veebruaril kl 19 Tartus Athena keskuses

Piletid 12,78 € ehk 200 kr

www.jaaaar.eu

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700