21. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Virtuaalne reisimine

On vaikne õhtupoolik ja mul on igav. Tahaks kuhugi minna, kuhugi kaugemale kui teise tuppa, sõpradega välja või mõnda teise Eesti linna. Ma tean! Täna õhtul ma lähen kuule, lülitan välja oma telefoni, panen selga oma vana kombinesooni ning tanksaapad ja lähengi. Otse kuule!

Kui keegi arvas eelmist lõiku lugedes, et tegu on inimesega, kes on igavusest päris rumalaks läinud, siis nii see ei ole. Seda kõike võimaldab meie jaoks virtuaalne reisimine sinu enda arvutis, kirjutab Bioneer.ee.

Virtuaalne reisimine on midagi neile, kes tahavad rännata, silmaringi laiendada või lihtsalt igavust peletada kodust arvuti tagant lahkumata. Enne artikli kirjutamist olin virtuaalse reisimisega veidi kokku puutunud. Näiteks GoogleMaps´i funktsiooni streetview abil vaatasin alles hiljuti väikest armsat külakest Inglismaal ja taaselustasin enda jaoks seda kõike, kuidas seal kõndisin, keda nägin ja millised emotsioonid mind valdasid.

Streetview funktsioon pakub võimalust näha mingi sihtkoha tänavapilti. Tegu on justkui suure pildiga, mida mööda saad liikuda edasi-tagasi, seda 360° pöörata, suurendada, vaadata teiste maju ning seda kõike väga hea kvaliteedi juures. Kuna kõik on väga detailne, on osad riigid sellise funktsiooni isegi keelustanud, pidades silmas privaatsuse küsimusi.

Kuigi autonumbrid ja inimeste näod, kes on pildile jäänud on udutatud, saad suurendada kõike piisavalt, et näha teise inimese kodu kardina mustritki.

Kes aga soovib ise mõnda külastatud sihtkohta leida ning see pakub ka streetview vaatamise võimalust, peab avama internetis GoogleMaps lehekülje ja sihtkoha sinna trükkima.

Algus on tehtud, mõni külastatud paik nostalgiliselt meelde tuletatud. Kuhu edasi? Aga kui õige teeksime veidi teed, tooksime arvuti kõrvale head soojad pirukad ja põrutaksime vene lugude saatel Moskvast Vladivostokki? ????? ??????!

Koostöös Venemaa raudteega on Google loonud video, kus saab 150 tunni jooksul läbida 12 erinevat regiooni ja 87 linna. Reisi taustaks saab nautida vaikset rongirataste raginat, reaalajas kostvat vene raadiot või hoopiski vene keeles loetavat kirjandusklassikat nagu Tolstoi „Sõda ja rahu“, Gogoli „Surnud hinged“ ning Ilfi ja Petrovi „Kuldvasikas“.

Kuigi venekeeles lugemine aitab kaasa atmosfääri paremale ettekujutamisele, oleks lood siiski võinud sisseloetud olla ka inglise keeles. See võimaldaks ka neil aru saada, kes vene keelt ei oska. Panen klapid pähe, vene raadio käima, kust kõlab kohe: „Russkie Radio – ??? ?????? ??????!“ vajutan nupule play ja sõidan.

Tegu on tavalise YouTube videoga, mida võid lõpetada ja jätkata, millal tahad. Ja tekibki korraks tunne, nagu oleksin Venemaa rongis, vanad vene külad minust mööda tuhisemas. Reisi saab vastavalt vajadusele edasi kerida, valides uusi sihtkohti, kust reis jätkub. Võid ka ainult ühe minuti jooksul ületada Volga jõe ja juba siis vajutada näiteks sihtpunkti lingile ning saabuda uhkelt Vladivostokki.

Sõidud sõidetud ja hing ihkab juba kuhugi mujale. Ikka kaugemale ning rohkem ja midagi veel huvitavamat tahaks endasse ammutada tänase õhtuga. Kui õige tuuritaks nüüd 3D pildis mööda maailma Google Earth abil

Google Earthis reisimine on minu jaoks aga võrreldav halva graafikaga arvutimänguga. Ei ole ikka kohe üldse mitte see. Saab näha kuulsaid vaatamisväärsusi ja uurida paiku, mida ise tahad, kuid kõik see kokku ei mõju kuidagi reaalselt. Siiski on just Google Earth see, millega saad teha tiiru kuule. Saab vaadata videolõike Apollo missioonidest, maandunud kosmoselaeva ja uurida astronaudi jalajälge. Hiljem selgub, et antud programm vajab lihtsalt veidi rohkem tundma õppimist ja selle jaoks on eelpool mainitud koduleheküljel ka vastavad õppevideod olemas. Parem orienteerumine teeb ka programmi enda huvitavamaks. Kes ütles, et maailma tundma õppimine pidi kerge olema - ja ega kohe ei olegi.

Tagasi reaalsusesse

Olen väsinud sellest külmast ilmast, libedatest talveteedest ja ükskõiksetest nägudest. Kui õige läheks kuhugi soojale maale puhkama? Paneks selga oma ilusa suvekleidi ja läheks, aga kuhu?

Reaalne reisimine nõuab omajagu ettevalmistust ja mis seal salata, loomulikult ka seda va krabisevat kukru põhja. Enne, kui turistina rändama minna, tuleb vastata paljudele küsimustele.

Kustkohast ma ostan piletid, millal läheb mõni odav ja taskukohane lend, millised kuupäevad ma saaksin vabaks võtta, kus ma magan ja söön, kas teen reisikindlustuse või üritan selle pealt kokku hoida, kui soov on kusagile kaugemale minna, siis milliste lisakuludega (viisad, kaitsesüstid) pean arvestama jne.

Kellega koos reisile minna? Tihtipeale ei olegi niivõrd oluline see, kus sa oled, vaid kellega oled. Planeerimine võib lõpuks muutuda nii kurnavaks, et pähe hakkavad tükkima mõtted puhkuseplaanid hoopis ära jätta.

Virtuaalselt reisides ei tule selliste küsimustega tegeleda, aga kaua sa ikka midagi ainult pildi pealt vaatad. Tahad ju lõpuks ikka ise kohale minna ning asju oma käega katsuda.

Kui peaksin valima virtuaalse ja nö reaalse reisimise vahel, siis valiksin siiski selle viimase. Reaalsus on reaalsus! Mäletused, suveniirid, uued tutvused, emotsioonid ja elukogemused – see kõik jääb kui suurte mägede taha peitu kui kasutada virtuaalset reisimist.

Mäletan, kuidas 2010. aasta suvel käisin oma sõbrannaga Riias. See oli minu jaoks esimene algusest lõpuni enda planeeritud reis. Laenutasin raamatukogust raamatu Läti vaatamisväärsuste kohta, otsisin transpordi võimalusi, kuidas seal ringi reisida, koostasin isegi Excelis tabeli hotellidest ja hostelitest, mida võiksime valida. Olin nii elevil ja reis õnnestus ka suurepäraselt. Siiani naerame kohtudes oma reisiseikade üle ja meenutame pilte vaadates neid toredaid päevi.

Kõik teavad, mida neile reisimine pakub. Hakata üles loetlema reisimise pluss- ja miinuspooli oleks mõttetu.

Virtuaalne reisimine pakub meile mugavat võimalust tutvuda maailmaga meie ümber. Uurida enne reisile minekut sihtkohta ning valida, mida külastada ja kuhu täpsemalt minna. Sellega ei kaasne ehedust, kuid omad plusspooled on siingi. See on justkui innovatsioon turismis, mis pakub meile võimalust oma elu põnevamaks teha. See, kas teha ühe õhtuga tiir kuule peale või minna kaheks nädalaks sooja mere äärde päevitama on meie endi valik. Põnevust pakuvad mõlemad. Ja ega ei pea ju kellelegi ütlema, mis meetodil sa kusagil käisid!

 

 

Autor: Urve Vilk, Bioneer .ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700