7. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milleks kohustab müügileping?

Müügileping on levinud võõrandamisleping, mida sõlmitakse omavahelistest suhetes iga päev, mõtlemata, millised juriidilised kohustused sellega kaasnevad.

Isikud sõlmivad sageli müügilepinguid sellele mõtlemata ja endale aru andmata, et lepingu sõlmimisega kaasnevad erinevad subjektiivsed õigused ja juriidilised kohustused. Näiteks autole kütust ostes ei mõelda sageli sellele, et müüja ja ostja sõlmivad müügilepingu, mis näeb ette lepinguosaliste õigused ja kohustused.

Müügilepingu alusel kohustub müüja andma ostjale olemasoleva, valmistatava või müüja tulevikus omandatava asja ning tegema võimalikuks omandi ülemineku ostjale, ostja aga kohustub müüjale tasuma asja ostuhinna rahas ja võtma asja vastu (VÕS § 208 lg 1).

Niisiis läheb müügilepingu alusel omandiõigus üle ühelt isikult teisele tasu eest.

Võlaõigusseaduse § 208 lõike 1 kohaselt on müügilepingu osalised müüja ja ostja. Müüja kohustused on suunatud ennekõike asja üleandmisele ning ostja kohustused on suunatud asja vastuvõtmisele ja tasu maksmisele.

Müügilepingu osalised võivad olla kõik isikud, sh ka tarbijad ning majandus- ja kutsetegevuses osalevad isikud.

Tarbija on füüsiline isik, kes teeb tehingu, mis ei seondu igapäevase majandus- ja kutsetegevusega. (VÕS § 34)

Kui müügilepingu sõlmivad omavahel majandus- ja kutsetegevuses osalev isik (müüja) ja tarbija (ostja), on tegu tarbijalemüügi lepinguga.

Müügileping on vastastikune tehing. See tähendab, et müügilepingu osalistel on õigused ja kohustused, mida tuleb täita. Kui üks lepingu osaline on oma kohustused täitnud, peab ka teine oma kohustused täitma.

Näiteks kui kaks isikut on sõlminud auto võõrandamiseks müügilepingu, peab müügilepingust tulenevalt ostja andma müüjale nõuetekohase auto. Ostja peab aga mõistliku aja jooksul pärast auto vastuvõtmist maksma müüjale auto eest tasu, st müüjal on õigus nõuda ostjalt pärast auto üleandmist tasu maksmist.

Müügilepingust lähemalt „Juhiabi käsiraamatus“.

Autor: Andres Õige, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700