11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: “(H)ing” otsib sisemist rahu

Endlas esietendub teatri noortestuudio esituses noore näitekirjaniku Eliis Vaiksaare näidend “(H)ing”, mille keskmes on eneseotsimine.

Vaiksaarele, kes mitmes noortestuudio lavastuses ka peaosa mänginud, tehti ettepanek kirjutada noortenäidend. Et autoril oli mõtteis peamine motiiv olemas, võis kirjatöö alata.

“Lugu räägib noortest gümnaasiumiealistest inimestest, kes otsivad alternatiivset elustiili sellele, mida nad iga päev enda ümber näevad,” selgitas näidendi autor Eliis Vaiksaar, kes õpib Balti filmi- ja meediakoolis esimesel kursusel televisiooni ja audiovisuaalse meedia erialal. “Nad loovad kommuuni, murravad välja ühest süsteemist, et ise teine süsteem ehitada. Kommuunis on koos väga erinevad isiksused. Seal elavad noored inimesed tahaksid pugeda peitu oma igapäevaprobleemide eest, kuid ka enda loodud süsteemis tekivad samasugused suhted, mis on ümbritsevas ühiskonnas,” lisas ta.

Lavastuse “(H)ing” keskne teema on autori sõnul eneseotsimine. “Tahtsin esile tuua teatud probleeme, mis väljendusid just hästi kommuuni motiivis. Näiteks uskusid noored kommuuni minnes isemajandamisse ja võimalusse oma tagavaradest ellu jääda, ent elu tõestas vastupidist. Midagi üllast ja ülevat otsinud pettuvad, aga on ka neid, kes on rahul, ja neid, kes hakkavad kommuuni seestpoolt õõnestama,” rääkis Vaiksaar.

Etendus sobib rohkem noortele, aga autor loodab, et lugu pakub huvi ka teistele, sest selles püstitatud küsimused ei piirdu konkreetse vanuserühmaga.

2004. aastal loodud Endla teatri noortestuudio juhendaja ja lavastaja Enn Keerd märkis, et autor on püüdnud üldistada ja võtta kokku mingit etappi oma elust. “On tajuda püüdu ühiskonnast eemalduda, tunnetada ja leida sisemist rahu. Lugu on teistmoodi noortest, sellistest, kes tunnevad end ühiskonna surve all olevat ja tahavad luua oma maailma. Aga mis välja tuleb? Sisemist rahu ja enesekindlust välised tegurid mõjutada ei suuda. Neid tuleb otsida enda seest,” sõnas Keerd.

Lavastaja sõnul pole tegemist sugugi sünge ega traagilise looga. “Pigem on tegemist tõdemusega, et elule tuleb julgemalt vastu minna. Läbiv teema on ikkagi positiivne: ei maksa maailmast eemalduda, see pole lahendus,” lisas Keerd.

Noortestuudio jaoks on see juba 6. etendus, mis nende oma kasvandiku sulest tulnuna lavale jõuab. Enn Keerd märkis, et seekord on tegemist väljakutseid esitava materjaliga, kuna see sarnaneb filmistsenaariumiga.

“Tüki struktuur pole just väga teatripärane, kuna siin on oluline koht atmosfääri loomisel, mida on filmikunsti vahenditega märksa lihtsam teha. Loo teatrikeelde tõlkimine pole ses mõttes just lihtne. Palju on filosofeerivaid dialooge ning põhiraskus on jutustseenidel,” tõi Keerd välja “(H)inge” lavastamise eripära.

“(H)ing”

Lavastaja: Enn Keerd

Mängivad: Carolina Tagobert, Grete Elviste, Piia Puronen, Liina Press jpt

Pilet: 6,07 eurot

Esietendus: 15. veebruaril Endla teatri küünis

www.endla.ee

 

Autor: Urve Vilk, Catriona Taruste

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700