11. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: muusikaline kvaliteetaeg

Festival “Täiuslik vaikus” pakub kuulajale kvaliteetelamusi intelligentse muusika seltsis. Üritus on seotud nimeka plaadifirmaga ECM.

Ürituse produtsendi Heili Vaus-Tamme sõnul pole “Täiuslik vaikus” lihtsalt muusikafestival, vaid kvaliteetaeg mitmekülgsele inimesele, kuna erinevalt teistest muusikafestivalidest on “Täiusliku vaikuse” programmi juures tähtis osa filosoofial, elutunnetusel ning mõtisklusel, mis teeb meid ümbritseva väärtuslikuks ja eriliseks.

Tänavu on kavas Kreeka filosoofi muusikale loodud seaded, kammerkontsert ja džässballaadid, samuti film ja vestlus muusikamaailma juhtiva produtsendi Manfred Eicheriga.

Vahemere maade kultuur. “Kuna kavas on nii armeenlaste hällilaulu kui ka Euroopa džässi eliiti, siis on skaala lai. Kõiki sündmusi ühendab pühendumus ja eriline vaatenurk. Festival on üllatav, omanäoline, poeetiline ja samas on esitajad oma valdkonna Euroopa tipud,” tutvustas Vaus-Tamm. Tänavune programm keskendub Vahemere maade kultuurile ning toob terviseid rännualtist ja vabast iidse ajalooga päikselisest maailmast.

Festivali avakontserdil tuleb ettekandele kargekõlaline valimik filosoof Gurdijeffi helitööde edasiarendustest koondpealkirjaga “Laulud, hümnid ja tantsud”, mida esitavad Kreeka pianist Vassilis Tsabropoulos ning Saksa tšellomängija Anja Lechner. Aineseks on Kaukaasia, Tiibeti ja muu Kesk-Aasia rituaalsel muusikal põhinevad kompositsioonid, mida duo esitab vägagi pühendunud ja veenvas vormis.

Kohtumine Eicheriga. Tänavuse festivali naelaks võib lugeda võimalust kohtuda ECMi looja ja nüüdismuusika laiemat avastamist propageeriva Manfred Eicheriga. Kohtumine toimub laupäeval pärast produtsendist endast kõneleva dokumentaalfilmi “Sounds and Silence” linastumist Kumu auditooriumis.

Eicher on ECMi süda. Muusikavaliku, mida plaadifirma salvestab, määrab suuresti ära just tema isiklik sisetunne. ECMi produtsendile on silma jäänud ka meie tippmuusikud ja nõnda on ECM plaadistanud näiteks Erkki-Sven Tüüri ja Arvo Pärdi loomingut.

Film “Sounds and Silence” annab ülevaate Eicheri fenomenist: kuidas ta on mõne aastakümne jooksul suutnud ECMi muuta unikaalseks plaadistusettevõtteks ning tuua valguse kätte palju väärtmuusikat, mis temata ehk laiemalt avastamata oleks jäänud. Peale Pärdi piilub film ka selliste muusikute nagu Jan Garbareki, Kim Kashkashiani, Nik Bärtschi, Marilyn Mazuri jt loomingu telgitagustesse. Film on saksa ja prantsuse keeles, kuid ingliskeelsete subtiitritega. Vestlusring toimub inglise keeles.

Tibake džässi. Norma Winstone (Grammy nomi­nent ja Académie du Jazzi auhinna võitja), kes esineb festivali viimasel päeval, on samavõrd hea džässilaulja kui hinnatud poeet. Winstone astub üles džässtrio koosseisus, kuhu kuuluvad veel Klaus Gesing ja Glauco Venier. Esitatakse džässballaade, mille aineseks on nii erinevate maade rahvalaulud kui ka klassikalised meloodiad. Kontsert kannab pealkirja “Stories Yet to Tell”.

13. veebruaril jõuab esinemisjärg meie oma muusikuteni, kes kannavad ECMis plaadistatud artistide muusikavalimikust ette nii Eesti kui ka välisautorite helitöid. NYYD Ensemble’i ja Tallinna kammerorkestri solistide esituses kõlavad Erkki-SvenTüüri, Helena Tulve, Alfred Schnittke, Frank Martini ja John Cage’i teosed. Esinevad Marrit Gerretz-Traksmann, Jana Peäske, Mihkel Peäske, Toomas Vavilov, Harry Traksmann jpt.

Muusikafestival “Täiuslik vaikus”

11.–13. veebruarini Tallinnas Kumus ja Mustpeade majas

11. veebruaril kl 19 Kumu auditooriumis “Chants, Hymns and Dances”

Pilet: 10 eurot

12. veebruaril kl 19 Kumu auditooriumis film “Sounds and Silence” ja kohtumine Manfred Eicheriga

Pilet: 5 eurot

13. veebruaril kl 16 Mustpeade majas “ECM ja Eesti”

Pilet: 10 eurot

13. veebruaril kl 19 Kumu auditooriumis “Stories Yet to Tell”

Pilet: 12 eurot

www.filharmoonia.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700