PP: galerii täis head klassikalist maalikunsti

Vaal galerii pakub Anne Parmasto näitusega “Tuul II” hingekosutust klassikalise maalikunsti austajatele. “Tuule” esimene vaatus toimus eelmisel aastal Tartus, praegune on järjekorras teine.

Kindlasti ei suuda paljud galerii uksest sisse astudes uskuda, et nad on sattunud Anne Parmasto näitusele. Seinad on täis puhtakujulisi maastikumaale, mitte värvilisi abstraktseid kujundeid, millega Parmastot eelkõige seostatakse.
Neile, kes tunnevad Parmasto loomingut paremini, ongi Vaala maastikumaalide väljapanek üllatuseks.

Fotoaparaadi asemel on kunstnik suviti ringi reisides kaasas kandnud visandiplokki, maalinud mägesid ja lagendikke, kobrutavaid pilvi ja tüüneid Norra fjordide järvi. Vaated on maalilised ja pisut melanhoolsed. Summutatud toonidele annab elu energiline pintslitöö, mis näib olevat tehtud ühe hingetõmbega, et mitte kaotada hetke värskust ja vahetut emotsiooni.
Siiski ei ole Parmasto suutnud vastu panna sellele, et loodust ka omalt poolt pisut stiliseerida. Nii on mõnigi mäeahelik saanud endale pisut abstraktsema kuju.
Teadaolevalt ammutab Parmasto oma abstraktsete teoste jaoks ainest just loodusest ning selle töö esimene etapp on realismilähedased maalid ja joonistused.

Vaala näitus rebib seega eesriide kunstniku töö köögipoolelt. Ent kõik siin eksponeeritud maalid on siiski lõpetatud. Parmasto on seda etappi oma loomingus lihtsalt väga harva näidanud.
Palju on räägitud sellest, et maalikunst on surnud. Eesti maalikunsti seisu kaardistas mitte just kõige positiivsemates toonides möödunudaastane Kumu näitus. Maalikunst tundub olevat leidnud oma lõpu ja nüüd jääb üle ennast vaid pidevalt korrata.

Seda enam paistavad silma need julged, kes endiselt kujutava maali juurde jäänud on. Öeldakse ju, et klassika ei lähe iial moest ja klassikaga ei saa kunagi eksida. See on riskivaba nii kunstnikule kui ka kollektsionäärile. Klassikast rääkides on Parmasto mitmekordne klassik, abstraktsionism on samuti juba ammu klassika nimetuse alla paigutatud.

Üle kümne aasta on Anne Parmasto käe alt läbi käinud noored Tartu maalikunstnikud. Samas on ta esinenud paljudel kodu- ja välisnäitustel ning 2002. aastal anti talle Ado Vabbe preemia.

Anne Parmasto “Tuul II”
Galeriis Vaal
Tartu mnt 80d, Tallinn
Avatud 26. veebruarini.

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara