28. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rasvast vabaks: 10 odava nipiga

Tunned, et nendest viimastest ülekilodest on täiesti võimatu vabaneda? Siit sulle 10 kavalat nippi, mis panevad sinu jõupingutuste i-le täpi. Vaid mõned väikesed, uued ja tervislikud muudatused võivad viia rõõmsama vannitoakaalu ning järgmise vööauguni, vahendab kaaluabi.ee.

1. Luba endale šokolaadi, mille järele on isu.

Ei, sul ei ole vaja kõike magusat sööma hakata. Riivi veidi tumedat šokolaadi grillkastmesse või salatisse. Tulemuseks on täidlasem maitse ning palju kasulikke flavonoide, mis teevad südamele head ning hoiavad kolesteroolitaseme korras. Riivitud šokolaad ei põhjusta ka šokolaadišokki.

2. Tee endale roheline võileib.

Vaheta võileivakate küpse avokaado vastu, mis sisaldab hulgaliselt polüküllastatud rasvhappeid, mis aitavad kolesteroolitaset madalal hoida. Lisaks on Ohio ülikooli teadlased avastanud, et fütokemikaalid kaitsevad suuvähi vastu.

3. Vali ”õige” õli.

Väldi kergete õlide valamist salatile. Kerged ja heledad õlid sisaldavad vähem vähivastaseid antioksüdante kui peente nimedega nagu näiteks „extra virgin“ õlid.

4. Alusta igat söögikorda kahe klaasi veega.

Enne sööki on soovitatav juua kaks klaasi vett, mis aitab hoida vedelikutasakaalu ühtlasena ning sa tunned end vähem näljasena. Hea harjumus, mis aitab kehakaalu hoida.

5. Joo jääteed.

Oled valmis uueks, tervislikuks harjumuseks? Vaheta gaasilised joogid ja mahlad värske jäätee vastu. Ja siin ei pea me silmas mitte tööstuslikult toodetud magusainega jääteed, vaid tavalist teed külmana, jääga. Tulemus: vähem kaloreid, hulga kasulikke antioksüdante, mis kaitsevad südant, aitavad vähi vastu ning ka vähem kortse on garanteeritud. Ameerika põllumajandusameti läbi viidud uurimus näitab, et tass musta teed sisaldab rohkem tervislikke flavonoide kui portsjon brokkolit või porgandeid.

6. Mõtle poolega.

Lihtne ja tervislik igapäeva- ja peostrateegia. Pool taldrikust täida puuviljade ja aedviljadega ning teine pool sama suures koguses täisteratoodete, kiudaineterikaste süsivesikute või lahjate valkudega...

7. Õpi tervisehierarhia järjekorda.

Õpi sööma võileibu tervislikult ning vähesema rasvasisaldusega. Valiku järjekord peaks olema järgnev:

1. Kalkun ja kana

2. Rostbiif

3. Sink

4. Vorst

8. Valmista kõige paremat ja kasulikku – brokkolit.

Kõige parem viis brokkoli valmistamiseks, mille käigus säilivad tervislikud toitained, on kiire keetmine.

9. Võta oad menüüsse.

Purk kidney, cannellini või kikerherneid on lihtne ja kiire viis saada vajalikke valke ja kiudaineid. Kuna purgis on nad tavaliselt koos soolaga, mida me igapäevaselt niigi palju tarbime, on soovitatav ubasid enne toiduvalmistamist vee all loputada.

10. Vaheta punane liha läätsede vastu

Kui esmalt tundub harjumatu, vaheta toitu valmistades pool liha kogusest läätsede vastu. Nii saad vajalikku valku ja kiudaineid, kuid vähem rasva. Näiteks punastel läätsedel on neutraalne maitse ning kui asendada lasanjes pool lihast läätsede vastu, täidab see hästi kõhtu, kuid sageli ei saada arugi, et liha asemel on läätsed.

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700