Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 3. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolitajad: abiks hanked ja kõrvalteenused

Gaselli TOPis etteotsa jõudnud koolitusfirmad ei hinda praegust turuolukorda kliendirohkeks. Hakkama saadakse tänu hangete ja koolituste kõrval pakutavatele teenustele. 

Gaselli TOPis 5.–6. kohta jagav OÜ Reiting PR korraldab täiskasvanutele erialaseid koolitusi ning pakub väikefirmadele ja füüsilisest isikust ettevõtjatele raamatupidamisteenust.

Ettevõtte juhatuse esimehe Külliki Kiviste sõnul oli ka 2010 masu taustal päris hea aasta, ent firma tippaastaks jäi 2009, mille tulemusi mullu korrata ei õnnestunud.

“Kui varem ei osutunud meie hankepakkumised edukaks, siis 2008. ja 2009. aastal hakati rohkem hankeid korraldama ja just sellistes valdkondades, mis haakusid meie tegevusega,” märkis Kiviste.

Et riigihangetel osaleda, laiendati koolitusvaldkondi, täiendati õppekavasid ja õpetamisse kaasati hulk uusi pädevaid lektoreid. “Siis hakkasime hankeid võitma ning käive kasvas hüppeliselt, kuid hea tulemuse taga on põhiliselt ikka visa ja sihikindel töö ning tublid töötajad,” rõhutas Kiviste.

Masu ajal ei jõua inimesed tema sõnul ainuüksi oma raha eest koolitustel osaleda. “Kuna hea koolitus on kallis, siis tihti puudub inimestel selleks võimalus. Saame koolitusi hangetest ja projektidest, teeme firmadele sisekoolitusi ning selgitame välja koolitusvajadusi. Muidugi tullakse ka ajalehes kuulutatud koolitustele, aga siiski üsna vähe,” sõnas Kiviste.

Ebastabiilne koolitusturg. Koolituste toimumine on hooajaline, juunis-juulis-augustis valitseb huvipuudus, mõnel teisel kuul on graafik aga päris tihe. Palju koolitusi tellib tööhõiveamet, ent iial ei saa ette teada, kas hankel osalemine osutub edukaks või mitte. Seetõttu annab teine tegevusala – raamatupidamisteenus – tugeva seljataguse, garanteerides stabiilse rahavoo ja kokkupuute praktikaga.

“Selle kõrval on julgem osaleda koolitushangetes, mis on ebaregulaarsed ning mille puhul tuleb ettevalmistavat tööd teha palju ja hoopis varem, kui raha liikuma hakkab,” ütles Kiviste. Ta lisas, et suured summad tulevad küll koolituste pealt, aga pakutav raamatupidamisteenus annab stabiilsuse ja kindluse.

Riigi tellimus hoiab vee peal

Õpilasi jätkub vaid töötukassa tellitud koolitustele. Gaselli TOPis 7. kohal olev Jõhvis ja Narvas tegutsev OÜ Juuksurite Erakool Maridel pakub iluteenindusalast kutseõpet. Erakooli juhatuse liikme Marina Kulkova sõnul ei lähe neil praegu eriti hästi. “Kui tegu on töötukassa projektidega, siis õpilasi jätkub, aga muidu napib. Nii et ootame töötukassa projekte,” ütles ta.

Eelmise aasta aprillist detsembrini korraldati töötutele 1600 tundi juuksurikoolitust. Nimelt osales Maridel 2008. aastal koostöös tööturuametiga Euroopa Sotsiaalfondi programmis “Kvalifitseeritud tööjõu pakkumise suurendamine 2007–2009”.

15

koolitusfirmat pälvis aastate 2007–2009 tulemuste põhjal kiiresti areneva ettevõtte nimetuse.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700