10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS  tulla toime manipuleerijaga?

Manipuleerija tahab oma tahtmist saada teiste arvel. Osa teeb seda tahtmatult, osa pahatahtlikult. Manipuleerijast meeskonnas tuleb aga vabaneda.

Koolitusettevõtte Meta-Profit treener-konsultandi Margus Salumetsa sõnul manipuleeritakse kas või selleks, et pääseda millegi tegemisest. “Sellised mängud on nii organisatsioonis kui ka muudes suhetes massilised. Paarisuhtes, vanemate käitumises lastega, laste käitumises vanematega, kolleegid omavahel, alluvad ülemustega,” lisas Salumets. Tihti ei ole tegemist pahatahtlikkusega, vaid kompenseeritakse suhtlemisoskamatust.

Manipuleerijaga toimetulemine eeldab Salumetsa sõnul küpset isiksust – et suudetakse jääda nii konstruktiivseks ja selgeks, et ei lasta ennast demagoogiaga segadusse ajada ja nurka suruda  ning suudetakse manipuleerijaga tema mänge mitte kaasa mängida. “Kuid see ei ole lihtne,” selgitas Salumets. “Olen kuulanud erinevaid Eesti juhte ja samal ajal lugenud kirjandust – nad räägivad mõlemad sama juttu. Kui sa oled ta leidnud, siis ei ole temaga mitte midagi teha, vaid ta tuleb meeskonnast kõrvaldada.”

Manipuleerijate käitumist saab ette aimata. Seetõttu on nad Araabia Ühendemiraatide psühhoterapeudi ja konsultandi Sauod al Mualla sõnul strateegiliselt juhitavad. Halb on samas see, et inimesed ise soosivad pidevalt nende edu. “Kardame neid ning laseme neil nende hirmutava ja manipuleeriva taktika tõttu paljudest pattudest puhtalt pääseda, oleme aukartlikud ja püüame neile meele järele olla, et mitte nende viha alla sattuda,” loetles Mualla.

Mualla nimetab pahatahtlikku manipuleerijat vaenlaseks ja temaga toimetulekut koguni lahinguks ning soovitab pahatahtlikule manipuleerijale vastu astuda tema oma relvaga ehk manipuleerimisega. “Konkurentsitihedas maailmas oleme me teistega sageli “sõjajalal”. Lahinguväljaks võib firma, poliitiline areen või kontor, kus relvaks kasutatakse manipuleerimist,“ selgitab Mualla. “Võta seda kui väljakutset, taktikalist mängu või isikliku arengu kogemust.”

Loe pikemalt tänasest Äripäevast, osta selleks päevapilet SIIT.

 

Autor: Rivo Sarapik, Urve Vilk, Katre Pilvinski

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700