11. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: neli noort tarbimiskultuuri vastu

Hobusepea galeriis on avatud Non-Fibonacci näitus “Räpane seksikas graafika”, mille keskmes kõik, mis paljundamist väärib.

Non-Fibonacci kuuluvad neli noort kunstnikku-graafikut: Brita Benno, Karin Link, Lauri Koppel ja Martin Tõnts.

Uued tegijad tulevad areenile alati suure enesekindlusega – nad on vaimukad, noored ja uljad. Non-Fibonacci enesekindlus seisneb enda ja tarbimiskultuuri või isegi valimisloosungite üle teravat nalja visates. “Meie neljakesi – parimat valikut ei ole olemas! Meid peab nägema, ostma, reklaamima. Ole meie näitusel või sind ei ole olemas.”

Grupi nimi ei ole juhuslikult valitud. Fibonacci numbrid on matemaatikas hästi tuntud ja tähistavad numbrite jada, kus iga järgmine number on kahe eelmise summa. Fibonacci jada loogikat saab rakendada looduses, näiteks küülikute reproduktsiooni kirjeldamisel või puulehtede loendamisel.

Non-Fibonacci tõmbab näitusel paralleele graafika, paljundamise ja paljunemise vahel. Paljundamine on graafikale ürgomane, ent iga uus tõmmis on eelmisest pisut erinev. Looduses aset leidev paljunemisakt on Non-Fibonacci järgi samuti paljundamine, sest tulemus küll sarnaneb originaaliga, kuid ei ole täpselt selle koopia. “Seega võib graafika tegemist pidada paljunemisakti võrdkujuks,” ütlevad nad.

Näituse keskmes on lastekoomiksilaadne jutustus neljast tegelasest, kes kohtuvad metsas imelise nõiaga, kes muutub koopiamasinaks. Seejärel hakatakse paljundama kõike, mis paljundamist väärt, ja isegi seda, mille paljundamisel suurt mõtet pole.

Hobusepea esimesel korrusel figureerivad pikad moosipurgiriiulid, mis on täidetud kõige paljundamisväärsega. Kõik on väga korrapärane. Alumisele korrusele jõudes aga hoiatab lühike luulerida: “Aga floora väljus kontrolli alt... nii võib juhtuda, kui mängid kopeerimisjumalat.” Trepist alla laskudes satub külastaja metsikusse graafikadžunglisse elevantide ja teiste džungliloomade möirete saatel, kuid jäägu selle muinasjutu lõpuread igaühe enda avastada.

"Räpane seksikas raha"

Hobusepea galerii, Hobusepea 2, Tallinn

Näitus jääb avatuks 14. märtsini

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700