17. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas toimida, kui kohtutäiturilt tuleb töötasu arestimisakt

Mida teha, kui tööandja on kohtutäiturilt saanud töötaja töötasu arestimise akti, kuid töötasu on akti täitmiseks liiga väike, selgitab advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Küsimus: Meie firma sai oma töötaja kohta sissetuleku (töötasu) arestimise akti. Kuna tegemist on töötajaga kellel on 3 ülalpeetavat ja palk väike, siis töötasu arestimise skeemi järgi arvutades ei saa me tema palgast midagi kinni pidada. Teatasin seda ka kohtutäiturile, aga sealt saime vastuseks, et seni kuni võlgnik ei ole neile teatanud mitu ülalpeetavat tal on peame meie järgima meile esitatud akti. Mida see tähendab? Kas peame ikka kinni pidama palgast, kuigi meie arvutuste kohaselt antud olukorras palgast kinni pidada ei saa.

Olen täiesti segaduses, kuna kohtutäitur nõuab koguaeg akti järgimist! Tegemist ei ole elatisnõudega. Kellele need skeemid tehtud siis on? Mina ju arvutan, et arestitav summa on null! Mida kohtutäitur siis nõuab?

Vastus: Kohtutäituri poolt koostatud arestimisakt on kohustatud isikule (antud juhul tööandjale) täitmiseks kohustuslik. Täitemenetluses on täitmise piirangute järgimine kohtutäituri, mitte aga kohustatud isiku ülesanne. Näiteks võib võlgnikul olla sissetulekuid mitmest allikast ning kohtutäitur jälgib, et tervikuna ei ületataks arestimise piirmäärasid.

Täitemenetluse seadustikus ettenähtu on sätestatud täitemenetluse tarbeks ning adressaadid on eeskätt täitur ja võlgnik. Tööandja peab ise järgima TMS § 132 ettenähtud piiranguid vaid neil juhul, kui ta tasaarvestab töötaja töötasunõudeid enda nõuetega töötaja vastu.

 

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700