17. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talud pürgivad turismiärisse

Nii mõnigi seni vaid traditsioonilisele põllumajandusele pühendunud talumajapidamine on otsustanud tänavu kas või kõrvaltegevusena turismiga tegelema hakata.

Eelseisvat hooaega oodatakse maal huviga ja külastajaid plaanitakse mitmesuguste uuendustega üllatada – tehakse juurdeehitisi, korraldatakse uusi üritusi. Paljud talud pakuvad rahvale vaatamiseks mitte ainult hobuseid või jaanalinde, vaid ka seni ainult n-ö majanduslikel eesmärkidel peetud loomi.

Selline suundumus soodustab maamajanduse mitmekesisemaks muutumist, mis on ka Euroopa Liidu mitme valdkonna rahastamise prioriteet. Nii saab ettevõtja maamajanduse mitmekesistamiseks toetust lisaks ELi struktuurifondidele PRIA-lt ning LEADERi programmist. 

Soomaal ravimtaimede kasvatamisega tegelev Energia talu peremees Aivar Siim on oma majapidamises ühendanud põlluharimise ja turismiteenuse pakkumise. Siim kinnitab, et 2010. aasta tõi talule kaasa hoogsa arengu. Ennekõike turismi edendamise eesmärgil osales ta EXPO 2010 messil Shanghais, kus tutvustas MTÜ Expoturism liikmena puhkamisvõimalusi ravimtaimede ja puhta looduse keskel Soomaal.

“Messilkäigu tulemusena on meil käinud nii mõnigi turismikorraldaja, kellega oleme juba ka koostööd arendanud,” rääkis Siim. “Valminud on  nn ravimtaimekeskuse esimene järk, kuhu kuulub teemaja koos vaatetorniga ja väliköök ürtide kasutamise õpetamiseks ja degusteerimiseks.”

Muide, Energia talu teemaja märgiti ära konkursil “Aasta puitehitis 2010” – žürii hinnangul sobitub see iseäranis hästi Navesti jõe suunas langevalt kulgeva maastikuga. Siim kinnitas, et sellel aastal valmib ka ravimtaimekeskuse teine järk ehk Energia talu ökospaa. Ravimtaimekeskuse ehitusel sai talu rahalist tuge Rohelise Jõemaa Koostöökogu kaudu LEADERi programmist.

Möödunud aastal oli Energia talu üks tosinkonnast turismiettevõttest, kes sai riikliku tunnustuse “Märk kindlast arengust”. Lisaks pälvis talu teise koha konkursil “Parim mahetoode 2010”.

Viisteist aastat Läänemaal Nõval külastajatele lihtsuse ja kodususe pakkumist eesmärgiks seadva Roosi turismitalu perenaine Imbi Roos märkis, et klient peab neil saama puhata privaatselt ja nautida Nõva metsamühinat ja merekohinat. Selleks pole tema sõnul tarvis teha midagi üleloomulikku, pigem on vaja panustada kohaliku keskkonna väärtustamisele.

“Korraldame matku Nõva maastikukaitsealal matkajuhi saatel, kes jutustab lugusid Nõva inimestest ja vaatamisväärsustest,” selgitas ta. “Olen tähele pannud, et need kliendid, kes on siia tulles väga nõudlikud, lahkuvad toredate muljetega.”

Ta on seda meelt, et oma talu asukohta arvestades pole mõtet pakkuda turistidele tenniseväljakuid ega mingeid kärarikkaid lõbustusi, samuti spaasid ega baare, sest sellist laadi toredust saavad külalised linnas nautida. “Roosi talu on lihtne, kodune, sisustatud roosistiilis ja paneb kliente end tundma mõnusalt ja roosiliselt,” iseloomustas perenaine ettevõtmist.

Aja jooksul on tegevussihte muutnud Hiiekivi turismitalu. Peremees Arne Aunapuu sõnul keskenduti alguses n-ö sööma- ja joomapidude korraldamisele – ettevõtete suvepäevad, seminarid jmt –, sel aastal aga kavatsetakse senisest rohkem panustada sportliku ajaviitmise pakkumisele.

“Oleme hakanud korraldama raba- ja kanuumatku ja muid rahulikumat laadi ettevõtmisi – selliseid asju soovitakse palju,” märkis Aunapuu.

Maamajandus

Väljaspool linnu tegutsevate majandusüksuste süsteem. On loomulik käsitleda halduslikult maakondade ja valdade kaupa, ent ka omavahel seotud tootmisahelate kaupa.

Põllumajandus on üks maamajanduse harusid, lisaks hõlmab maal toimivat tööstust, teenindust, pangandust, jahindust, turismi jm, mille osatähtsus on kiiresti kasvamas.

mitmekesistamise eesmärk on riski hajutamine – ettevõtted, kes “hoiavad mune ühes korvis”, on ebakindlamas positsioonis võrreldes nendega, kes investeerivad erinevatesse tegevusvaldkondadesse.

Näide Loomakasvatusega tegelev ettevõtja hakkab selleks, et muutuda multifunktsionaalseks, pidama restorani, tegelema turisminduse vms, hakkab kas või kosmonaudiks… Seni, kuni see tegevus toob kasu maaettevõtlusele, on see mitmekesistamine.

Allikas: Eesti Maaülikooli maamajanduse infoportaal

Autor: Urve Vilk, Ain Alvela

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700