25. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Eesti muusika kiirkursus

Tallinn Music Week saab iga aastaga järjest suurema hoo sisse – tänavusel kolmandal festivalil näeb neljateistkümnel festivalilaval kolme õhtu ja öö jooksul esinemas ligi 150 artisti.

Eile õhtul vaikselt hoo sisse saanud selleaastane festival on mastaapsem kui kunagi varem. Kui eelmisel aastal oli kavas 107 artisti, siis tänavu on see arv veelgi suurem. Ühtekokku näeb ja kuuleb esinemas 147 muusikut või kollektiivi. “Esimest korda oli meil selleaastasel festivalil ametlik taotlusvoor, kus artistid said avaldada soovi programmis olemiseks. Neid taotlusi tuli kokku ligi 350. Programm ongi jagunenud taotlusvoorus huvi näidanud artistide vahel,” selgitas festivali peakorraldaja Helen Sildna.

Palju muusikuid piiri tagant. “Tänavu on programmis ka erinevatest välisriikidest päris palju bände, olgugi et Eesti artistid on ja jäävad alati Tallinn Music Weeki prioriteediks,” rääkis Sildna. Ligi 150 artistist 123 on Eestist, ülejäänud on välisesinejad. “Soomest on tulemas näiteks päris mitu artisti, esimest korda tuleb ka Venemaalt üks artist. Kõige kaugemad külalised on aga Jaapanist ja Kanadast,” täpsustas ta. Lisaks astuvad üles muusikud Lätist, Leedust, Rootsist, Suurbritanniast ja Prantsusmaalt.

Ka festivali programm on tänavu kirjum kui eelnevatel aastatel. Mitmepäevane Eesti muusika intensiivkursus pakub võimalust viia ennast kurssi nii kõige uuema džässi, folgi, roki, popi, elektro, hip-hopi, indie kui ka mitme muu muusikastiilidega.

Õhtu klassikalisele muusikale. “Esimest korda on meil tänavu kavas näiteks klassikalise muusika programm. Koostöö Eesti Muusika Päevadega nüüdisheliloomingu teemal oli meil ka eelmisel aastal. Sel aastal on meil esimest korda aga kohe eraldi showcase klassikalisele muusikale. See toimub reede õhtul Estonia kolmes saalis – kontserdisaalis, Valges saalis ja talveaias. See on  ehk pisut tavatu, ei ole nii akadeemiline, kui tavaliselt Estonia kontsertidega harjutud ollakse. On pigem  vabas vormis öine kontsert,” tutvustas Sildna.

Lisaks pakub ürituse eestvedaja sõnul kindlasti nauditava elamuse Rotermanni keskuse programm, kus esinevad folkmuusid Mari Kalkun, Mari Pokinen, Viljandi Guitar Trio, samuti Kanada artist Devon Sproule.

“Laupäeval esinevaad Rotermanni keskuses aga džässimuusikud Raul Sööt, Rouge Madame, Oleg Pissarenko Band, trio Sooäär-Vaigla-Ruben ja paljud teised. Hea on kindlasti ka laupäevane Hea Uus Heli programm, kus on kavas rahulikumat kuulamisemuusikat. Ja kindlasti soovitaksin laupäevast Eesti Muusika Päevadega koostöös tehtud showcase’i Mustpeade majas, mis põhineb Eesti nüüdisloomingul – seal saab kuulda Urmas Sisaski, Pärt Uusbergi, Tõnu Kõrvitsa ja paljude teiste loomingut,” soovitas Sildna.

Igal stiilil oma lava. Süsteem on festivalil  ikka endine. Esinemiskohad on ära jaotatud stiilide kaupa. See tähendab, et sarnast muusikat viljelevad ansamblid on festivali ajaks enda kasutusse saanud kindlad esinemispaigad ja lavad. “Rock Cafe on võtnud sellel aastal asja väga tõsiselt ette. Neil on üleval kaks lava, kus esimesel õhtul kuuleb  esinemas elektroonilise popmuusika artiste, nagu Antonina, Leslie Da Bass, Mimicry. Teisel õhtul on laval suuremad bändid ja rohkem popmuusika – esinevad Lenna, Outloudz, Metsatöll ja Malcolm Lincoln. Von Krahlis on reedel aga Rabarocki showcase, mis on rohkem indie muusika päralt,” selgitas Sildna.

Nii et need, kelle süda kuulub ainult ühele muusikastiilile, saab kavast välja otsida sobivad paigad, kus meelismuusika kõlab. Kel tahtmist festivali nautimine suuremalt ette võtta, soovitab Sildna enne väike kodutöö ära teha. “Paljudele inimestele tekitab segadust see, et kavas on nii palju bände – kuidas ma saan aru, mis kus toimub. Kõige tõhusam festivali töövahend ongi meie kodulehekülg, kus on päevade ja klubide kaupa ajakava kirjas,” täpsustas Sildna.

Tallinn Music Week

24.–26.03 Tallinnas

14 festivalilaval astub kolmel ööl üles 147 artisti 10 riigist.

Piletid: müügil Piletilevis ja enne algust kohapeal

info: www.tallinnmusicweek.ee;

www.estonianmusicdesigncafe.eu

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700