25. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: kokteil elust-olust

“The Rise and Fall of Estonia” on muusikaline lahkumispidu, kus jäetakse hüvasti nii Eesti kui ka Euroopaga ning pakutakse halastamatut Eesti elu sisekaemust.

Lavastajad on nn Eesti-uuringutega tegelenud aastate jooksul mitmes lavastuses. “The Rise and Fall of Estonia” lõpetab Teater NO99 lavastuste tsükli, mis algas “Naftaga” ning jätkus lavastustega “GEP”, “Kuidas seletada pilte surnud jänesele” ja “Ühtne Eesti Suurkogu”.

Kui “Ühtne Eesti” oli rokk-kontsert, siis seekordne lavastus on sümfoonia, lubavad tegijad. Koos Teater NO99 näitlejatega ja mitme külalisega pakutakse teravat, poeetilist, eepilist, intiimset, suurejoonelist, nukrat, tihedat, siirast ja halastamatut sissevaade Eestisse – riiki, mis on tegijate sõnul eksklusiivne palake keset Euroopa hääbuvat pidulauda.

Olgugi et NO99 suurprojekti “The Rise and Fall of Estonia” esietenduse eel pole lavastajad Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper seda, mida laval näha saab, laiemale avalikkusele väga avada tahtnud, annab etenduse ümber ehitatud taustsüsteem selgelt alust arvata, mis laadi ja kui kriitiline pilk asjadele visatakse.

“Ma tulen maalt, mida keegi ei tunne. Ma tean seda hästi, sest ma lugesin läbi kõik Kundera raamatud, Eestit ei mainita seal kordagi. Minust ei kirjuta ka Kafka, Camus, Goethe – mitte ühtegi sõna,” räägib Gert Raudsepp tutvustavas videoklipis. Või kas inimesed ikka teavad, mis on kriis, küsib Rasmus Kaljujärv ka ühes lavastust tutvustavas videos ja vastab irooniliselt: “Las ma ütlen teile, mis on kriis. Kriis on siis, kui su ema tuleb 1989 Soomest ja ütleb, et riik oli ilus, aga kõige rohkem jäi talle meelde liikuv kassalint.”

“Juba rohkem kui sada aastat on Eesti slogan’iks olnud Euroopasse jõudmine, kuid samas eestlaseks jäämine. Ja hetkel, mil me kõigi märkide järgi tõesti Euroopasse oleme jõudnud, tuleb välja, et see pole enam üldse see Euroopa, kuhu me kippusime,” ütles Ojasoo Postimehele antud intervjuus.

Lavastus on paremini mõistetav neile, kes viimased paar-kolmkümmend aastat Eestis elanud, neile, kes on end kõige paremas mõttes Eesti elul loksutada lasknud, on öelnud Ojasoo.

 “The Rise and Fall of Estonia”

Lavastajad: Tiit Ojasoo, Ene-Liis Semper

Osades: Teater NO99 trupp

Esietendus: 23.03; järgmised etendused 25., 26., 30., 31. märtsil ning 1., 5., 6. ja 7. aprillil

Piletid: 9,90–24,93 eurot, müügil Teater NO99 kassas, TicketPros ning Piletimaailma müügipunktides

info: www.no99.ee;

www.eestieest.ee

Autor: Urve Vilk, Catriona Taruste

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700