1. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Kui maailm jääb väikseks

Von Krahlis esietenduv “Madame Bovary” on elamus neile, kes on kordki elus tundnud, et nad väärivad paremat elu, vanus ja sugu ei ole siinkohal määravad.

Lavastaja Marianne Kõrver märkis, et erinevalt Flaubert’i Emma Bovaryst ei pea Von Krahli samanimeline kangelanna võitlema provintsieluga ega unistama elust Pariisis. Temale pole kitsaks jäänud mitte ainuüksi väike kolgas kusagil Prantsusmaal, vaid terve maailm. “Ta usub, et tõeline elu on kusagil mujal, aga haritud naisena ei saa ta lootma jääda mõnele teisele geograafilisele paigale, vaid otsib seda Apollinaire’i, Õnnepalu, Pessoa ja Baudelaire’i luuletustest, Godardi filmidest, Bobby Vintoni ja Roy Orbisoni lauludest,” selgitas Kõrver.

Von Krahli lavastuse Emma Bovary väljendab oma suhtumist kõigesse materiaalsesse kaunite tsitaatidega, mis on tema jaoks tähtsamad kui terve krediitkaartide, intresside ja eluasemelaenude maailm kokku.

Tundemaailm põhiolemuselt endine. Lõputu vaidlus ning ihalus kõige kättesaamatu järele on see, mis Kõrverit selle loo puhul võlub. “Flaubert mõistis, et romantism on alati luhtumisele määratud, sest ta püüdleb kättesaamatut. Samal ajal ei jäta romantik oma targas hinges iialgi vaidlust selle üle, kuidas saab inimene loobuda oma kesise elu ümberkujundamise püüdest, kuidas saab ta keelduda oma unelmaile lähenemast ja oma igatsusi ning väljateenitud õnne taga nõudmast,” sõnas ta.

Kõrver usub, et inimese tundemaailm on alates romantismiajastust jäänud üsna muutumatuks. “Unistused ja igatsused on oma põhiolemuselt sarnased, ükskõik kuidas neid täpselt sõnastada või milles nad väljenduvad. Juba sellepärast ei tahaks ma enda kanda võtta ühe täiusliku kirjandusteose kaasajastamise pattu,” nentis Kõrver. Ta selgitas, et kuna tekstid on tema enda kirjutatud, ei kajasta lavastus täpselt Prantsuse 19. sajandi provintsielu.

Täiuslik kirjandusteos. Flaubert’i teost on peetud täiuslikuks kunstiteoseks tehnilistel põhjustel: ta on suutnud sõnadesse maalida nii sündmusi kui ka inimesi. Aga see kõik ei tee Kõrveri arvates veel Emma Bovary loost täiuslikku lugu, sest mis võiks iseenesest olla banaalsem kui romantiline naine, kes petab oma keskpärast meest, laostab ta ja võtab endalt lõpuks elu?

“Usun, et peaaegu iga inimese hingekoostises on natuke bovarismi. Iga notar kannab endas luuletaja riismeid ja pole ilmselt kedagi, kes vähemalt korra elus ei unistaks, et tõeline elu on kusagil mujal ja pole päris see, mis mind siin ja praegu ümbritseb,” arutles lavastaja.

 “Madame Bovary”

Von Krahli teater

Lavastaja: Marianne Kõrver

Osades: Mari Abel, Tiina Tauraite, Liina Vahtrik, ­

Taavi Eelmaa, Erki Laur,

Lauri Lagle

Esietendus: 2. aprill

Piletid: 11 ja 14 €

www.vonkrahl.ee

Autor: Urve Vilk, Catriona Taruste

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700