Restoranitest: aukudega salvrättidega õhturestoran

Tartu linna väärikaimas kohas, otse Alma Materi peaukse vastas avas paar aastat tagasi uksed restoran Antonius. Alguses olid uksed lahti ainult nädalalõputi, nüüd igal õhtul. Väga uhke – Taaralinnal on oma õhturestoran.

Praegu on turiste vähe ja oma linna rahvast Antonius vist ei huvita, igatahes oli kevadisel laupäevaõhtul peale meie restoranis vaid üks laudkond. Põhjuseks, miks ma arvan, et tartlasi see koht ei huvita, on sealsed hinnad – odavaim praad maksab 15 eurot, vanas rahas 230 krooni ja seda on isegi mulle, kõikenäinud restoranikriitikule, kelle arved lehetoimetus kinni maksab, väheke liiast.

Karastunud pealinlastele, kes nüüd Tallinna tippkohtadega kiiret võrdlust teevad: tegemist on siiski Tartu Vaimu, vaeste üliõpilaste ja riigipalgaliste õppejõudude kodulinnaga. 

Õhturestoran asub keldris, kuid pikkadele suveõhtutele mõeldes on katusesse kena kuppelaken ehitatud. Kiviseid keldriseinu drapeerivad tuttidega sametkardinad, puhvetil hiilgab hõbe, kandelaabrites säravad küünlad. Kelneril on meie jaoks aega. Küllap ka kokal, sest teine laudkond asutab ennast juba minema ja rohkem külastajaid sellel õhtul ei tule. 

Eelroogadeks valisime pardi-carpaccio ja läätse-köögiviljasupi. Carpaccio lisandiks oli vaarikakaste, rukolasalat ja Parmesanilaastud, supil feta ja mandlid. Õhukesed pardilihaviilud oleksid võinud koos vaarikakastmega isegi päris tore roog olla, aga rukola, mis kogu pardi enda alla peitis, oli tükeldamata ja pikkade salatiribade viisakas suhutoimetamine võttis kogu mu tähelepanu. Spagettidena kahvli ümber keerata neid ribakesi ei saanud, katkilõigatult kahvli otsa enam ei jäänud, olid kõhnakesed - igavene häda oli nende õrnade lehekestege, millel polnud varsi ära rebida raatsitud.

Nii et vaarikakastme ja pardi vahekord jäi tähelepanuta. Küll aga üllatas mind praetud Peipsi koha redise-sidrunikaste. Kastme maitse oli tugevalt magushapu, värv redisepunane – sellise kombinatsiooni kasutamine leebe kala juures on omamoodi julgustükk. Imestasin, imetlesin, aga siiski jäi kalale solisti ja kastmele saatepartii roll, nii et kõik oli paigas ja koka fantaasiarikas katsetus vääris kiitust.
Teisel pearoal, röstitud pardirinnafileel, võttis kaste aga solisti rolli endale. Seekord oli tegemist paksu ja tugeva kirsikastmega, mida toetasid ahjupuuviljad, nii et vaatamata neutraalsele kartuligratäänile maitses kõik kokku pigem kompoti kui praena. Pealegi oli ilus pardiliha pisut liiga kaua kuuma saanud ja oma mahlaka lihalikkuse ära kaotanud.

Vaatamata osalisele tasakaalustamatusele jäävad kolm kastet - pardi-carpaccio vaarikakaste, koha redise-sidrunikaste ja sooja pardiliha kirsikaste oma julges originaalsuses meelde positiivselt. Kuid Antoniusel oli veel üllatusi varuks:  tõstsin just salvräti suule, et kastmesed huuled enne veinirüüpamist puhtaks tupsutada, kui – oo õudust! –läbi lumivalge salvrätiaugu sattus huultele hoopiski näpp. Tõesti-tõesti, õhtusöögirestorani salvrätid on auklikud. Minu omal oli üks suur auk, lauakaaslase rätil aga palju väikesi.

Toit: 5
Teenindus: 6
Interjöör: 1 (salvrätid arvan interjööri osaks)
Aadress: Ülikooli 15, Tartu
Telefon: 737 0377
Avatud:, 18-23Teisipäev 11-22
Põhiroogade hinnavahemik: 15-18 €

Galerii

Osale arutelus

 • Rivo Sarapik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara