Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 20. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enesekindel inimene saab tööga paremini hakkama 

Eluga rahulolu kultuuriülesed uuringud näitavad, et 70% rahuolust kindlustavad kolm allikat: isiklik toimetulek ehk see, kuidas inimesed tulevad toime igapäevaste konfliktide ja kriisidega, lähedussuhted ja rahulolu põhitegevusega, rääkis täna toimuval sekretäride päeva konverentsil Tallinna Ülikooli psühholoogiaprofessor Mare Pork.

„Kui inimene on enesekindel, muutub ta lahkemaks. Kui inimene on juba väga enesekindel, siis ta võib ära anda igasuguseid asju, ilma et ta arvestaks, mis ta täpselt vastu saab. Seetõttu ongi lähedus iseendaga väga oluline aspekt,“ rääkis Pork.

 

Inimestevahelistes suhetes on Porgi sõnul suurimaks probleemiks võimetus teistega arvestada. On oluline suuta olla suhetes piisavalt iseseisvad ja mitte rippuda partneril rohkem kaelas, kui teine suudab lähedust pakkuda. "Kannatusi elus on tunduvalt vähem, kui suudetakse leida tasakaal iseseisvuse ja läheduse vahel," rääkis Pork. "Kui ollakse iseseisev, nii et suudetakse teha lähedussuhte sees kokkuleppeid teise inimesega, võimaldab vabadus olla lähedussuhtes kõrgema rahulolu astmega."

 Porgi sõnul võib muidu normaalne inimene käituda lähedussuhtes pööraselt, seetõttu ongi need suhted meie jaoks väga olulised ning me oleme nendes nii haavatavad. Nii tööellu tungivate pereprobleemide kui ka pereellu sisse sõitvate tööprobleemide tekkimine sõltub tegelikult hoopiski sellest, kas inimesel on oskus arendada eelkõige negatiivset või positiivset maailmapilti. "Inimestel, kelle maailmapilt on positiivne, on ka vähem konflikte ja tööga rahulolu kõrgem. Need, kes arendavad isiklikke toimetulekuoskusi, on palju paremas olukorras."

Porgi sõnul on meie sisemaailm kordades suurem kui välismaailm. "Varjukülgede teadmine on tähtis, sest muidu juhib vari meid ja me ei saa olla oma elu perenaised. Võime pühenduda oma igapäevastele tegevustele on kõrgem oskus kui teadmised ja oskused."

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700