26. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas sõlmida hea kindlustusleping?

Kindlustusfirmat valides ära lähtu ainult kindlustusmakse suurusest, vaid uuri, kas need riskid, mille vastu sa kindlustuskaitset soovid, on ikka kaetud ning millised on välistused, mille puhul seltsil ei ole kohustust hüvitist maksta, kirjutab.

Eelista kindlustusseltsi, mille tingimused on koostatud arusaadavalt ning kus on sätestatud kõik oluline: konkreetselt ja arusaadavalt on selgitatud, mis on kindlustusobjekt, mida loetakse kindlustusjuhtumiks, kuidas toimub hüvitamine, millised on sinu ja kindlustusandja õigused ja kohustused ning milline on vaidluste lahendamise kord. Kui midagi jääb segaseks, küsi kindlustusfirma esindajalt kindlasti üle.

Mida teha enne kindlustuslepingu sõlmimist?

Mõtle läbi, mida ja mille vastu sa täpselt soovid kindlustada? Hea kindlustuslepinguga on kaitstud kõik riskid ehk ohud, mis võivad sind või sinu vara tabada. Ehk riskid, mille vastu kindlustatakse, on valitud vastavalt sinu tegelikele vajadustele. Tasub teada, et kindlustus on mõeldud ootamatute ja ettenägematute sündmuste puhul riskide maandamiseks, see tähendab, et kindlustusseltsid ei kindlusta riske, mille ilmnemine on üsna tõenäoline või oodatav.

Millise summa ulatuses soovid kindlustada? Tavaliselt pakuvad kindlustusseltsid mitmetele kindlustustoodetele (reisikindlustus, kodukindlustus jne) välja mõned kindlustussumma variandid. Siinkohal peaksid sa hindama võimaliku kahju suurust ja mõtlema, ega pole tegemist  alakindlustuse ega olulise ülekindlustusega? Kui kahju võib olla suurem kui lepingus kokku lepitud maksimaalne kindlustussumma, on tegu alakindlustusega. Kui kindlustussumma ületab oluliselt kindlustusväärtust, on tegemist ülekindlustusega.

Valikut tehes ära lähtu ainult kindlustusmakse suurusest, vaid uuri eelkõige, milliste riskide vastu ja millistel tingimustel kindlustuskaitset pakutakse. Näiteks millised on välistused kindlustushüvitise maksmisel, kui suur on omavastutus, millistel juhtudel võib kindlustusmakse suureneda või väheneda. Seega vali kindlustusselts kõikide lepingutingimuste põhjal tervikuna.

Millele kindlustuslepingu tingimustes tähelepanu pöörata?

Pööra tähelepanu lepingu mõistetele nagu näiteks kindlustusjuhtum, kindlustatud isikute vanuselised piirangud, kindlustusperiood, kindlustussumma jne. Vaata ka, kuidas defineeritakse erinevaid riske: näiteks ühe seltsi kodukindlustuse tingimuste järgi on torm siis, kui tuul puhub kiirusega vähemalt 18 m/s, teise seltsi puhul siis, kui tuule kiirus on vähemalt 20 m/s.

Pööra tähelepanu, mida lepingu järgi peetakse kindlustusjuhtumiks. Näiteks reisikindlustuse puhul võib ühe seltsi tingimustes olla kirjas, et kindlustusjuhtum on kroonilise haiguse ägenemine reisi ajal, kuid teise seltsi kindlustustingimustes kroonilise haiguse ägenemine kindlustusjuhtum ei ole.

  

Pööra tähelepanu välistustele ehk juhtudele, millal kindlustusseltsil tekib õigus kindlustushüvitist vähendada või selle maksmisest üldse keelduda. Näiteks reisitõrkekindlustuse tingimustes võib välistusena kirjas olla streik – kui reis jääb ära või katkeb transporditöötajate streigi tõttu, siis hüvitist ei maksta. Erinevates seltsides on välistused erinevad!

Pööra tähelepanu enda kohustustele. Näiteks milline on kahjujuhtumist teatamise kord ning tähtajad. Kohustuste puudulikul täitmisel või täitmatajätmisel on kindlustusseltsil õigus kindlustushüvitist vähendada või hüvitise väljamaksmisest keelduda.  

Autor: Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700