6. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhuteater lõi uksed valla

Tallinna linnaruum on saanud juurde ühe huvitava objekti. NO99 teatri entusiastliku meeskonna kolmeaastase töö tulemusena on valminud Põhuteater, kirjutab Puhkepäev.

NO99 Põhuteater paikneb Skoone bastionil, otse vanalinna kõrval asuval künkal. Vanemad inimesed mäletavad seda kohana, kus 1960.–1970. aastatel oli madruste klubi ja suur puidust Suvekino. Viimased paarkümmend aastat on Skoone olnud hüljatud. NO99 Põhuteater aitab sellele paigale taas elu sisse puhuda.

Nagu nimi vihjab, on teatrihoone valmistatud põhupakkidest. Välja näeb see ehitis lakooniline ja minimalistlik, pisut karvane ja musta värvi. Et ehitusmaterjal ikka selgelt välja paistaks, on hoone jäetud väljastpoolt krohvimata. Milline see täpselt välja näeb, tasub vaatamist – eks oma silm ole kuningas.

Plaanis palju üritusi. Põhuteatris hakkab toimuma igasuguseid asju. Valikuprintsiip, miks üks või teine sündmus programmis koha on leidnud, on teatriidee ühe eestvedaja Tiit Ojasoo sõnul lihtne: “Oleme programmi valinud autoreid ja lavastusi, mis meile endile maailma eri paigus sügava mulje on jätnud. Programm ei ole mõeldud kitsale erialaspetside ringile, vaid inimestele, kellele meeldib moodne kultuur tema vormide mitmekülgsuses.”

Põhuteatri tegemistele on Ojasoo sõnul iseloomulik ajakohasus, rahvusvahelisus, vaimukus, huvitavus, lai haare, empaatia, otsustavus, kaasahaaravus ja eranditult väga hea teostus. Näha saab nii Eesti teatrite etendusi kui ka külalisi välismaalt. Samuti toimuvad ühekordsed aktsioonid, millega NO99 varemgi silma on paistnud. Samuti on kavas heli- ja valgusinstallatsioonid, Looduse Omnibussi linnulaulu kuulamise hommikud, Pinksiklubi ja palju muud.

Mahutab 250 inimest. Põhuteater mahutab üle 250 inimese, kuid ümbritsev avalik ruum on sellest kordades suurem. Teatrisaal on nagu normaalne teatrisaal ikka: katuse ja põrandaga ning täidetud kõikvõimaliku lavatehnikaga. Suur osa tegevustest toimub ka vabas õhus, nendib Ojasoo, kes juhib projekti koos Ene-Liis Semperiga.

Teatrit ümbritsev park on hoolega planeeritud avalik ruum, kuhu on oodatud kõik linnakodanikud vabal ajal kohvikus istuma ning raamatuid ja ajakirju laenutama. Laste jaoks on olemas liivakastid ja kiiged, samuti saab meetrikõrguste malenditega vabaõhumalet mängida. Paigaldamist ootab lauatenniselaud ning plaanis on teistegi meelelahutust pakkuvate atraktsioonide loomine.

Põhuteatri sünniga saab toredat suvist täiendust kogu Eesti kultuuripilt, kuna tänu Põhuteatrile toimub siinmail nii mõndagi, mida muidu ei näeks. “Seda kõike on väga palju. Kui meie ei oleks neid välisesinejaid kutsunud, siis peale mõne erandi ei oleks nad ilmselt kunagi Eestisse jõudnud. Ja kui meie ei oleks mõne Eesti esineja uut etteastet produtseerinud, siis poleks seda samuti keegi teine teinud,” kinnitas Ojasoo.

Ettevalmistusprotsess Põhuteatri sünniks on nõudnud ligi kolm aastat pidevat tööd. “Meie teatri väikest meeskonda arvestades on see tõeline kangelastegu: kõike tuli teha igapäevase põhitöö, sealhulgas suurprojektide “Ühtne Eesti” ja “The Rise and Fall of Estonia” väljatoomise kõrvalt. Seetõttu on tõepoolest põhjust rahul olla,” oli Ojasoo tulemuse üle uhke.

Kultuuriaasta kultuuriobjekt. Ka see, et Põhuteater õigeks ajaks valmis sai, on suur võit. “Kui poleks Põhuteatrit, siis poleks kümnest lubatud kultuuriobjektist (Kultuurikatel, linnateater, meremuuseum, linnahall jt), mis 2011 Tallinnas valmima pidid, mitte ükski valmis saanud. Nüüd üks ikkagi sai, kuigi see on ajutine,” on Ojasool põhjust rõõmus olla.

Põhuteatri olulisim roll on pakkuda programmi, mis annab argipäevale veidi laiema mõõtme. “Vaadata keset suve mõnda lahedat kunstiteost – usun, et see annab jõudu ja rõõmu pikaks ajaks. See on kõige olulisem,” lausus Ojasoo.

Põhuteater

Programmis on erinevad etendused ja üritused vahemikus 30. aprill kuni 1. oktoober 2011.

Lisainfo: pohuteater.no99.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700