20. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võrgukultuur läbi kunstnike silmade

Kumus avati ambitsioonikas rahvusvaheline näitus “Gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur”, mis käsitleb võrgustumist, meie infoajastu üht olulisemat tahku.

Ajaloos pisut tagasi minnes tasub meenutada, et 1990ndatel toimus Tallinnas meediakunstinäituste sari “Interstanding”. Nüüd, täpselt kümme aastat pärast viimast “Interstandingut”, saab Eesti publik taas kord tehnoloogilise kultuuri maailma sukelduda.

Tehnoloogiline kultuur ei ole enam ammu midagi sellist, mis asub kuskil teisel pool tavamaailma piire. Elame selle sees ja meie igapäevased toimingudki on lahutamatult seotud tehnoloogiaga, olgu see siis mobiiliga helistamine, sülearvuti abil töötamine, e-kirja saatmine, pangaautomaadi kasutamine vms.

Mida on kunstil siinjuures inimestele pakkuda? Hetke järele mõelda, kuhu me õigupoolest tormame, uusi ja vaimukaid lahendusi, aga ka kriitilisi pilke.

Timo Toots on loonud masina, mis kaardistab inimese sotsiaalset infovälja. ID-kaardiga töötav hiigelsuure ekraaniga masin kogub kokku kõik X-tee kaudu kättesaadavad andmed ja hulga muud internetis leiduvat infot.

Inglise kunstnike grupp Boredeomresearch on pannud aiateod e-kirju kandma. Külluslikult kaetud terraariumis elavad teod kannavad seljas mikrokiipe, mille peale korjavad nad laua sees asuvatelt saatjatelt näitusekülastajate saadetud e-kirju. Kirja kohalejõudmine ei ole kliki kaugusel, vaid oleneb teo oma suvast, millal ta vastuvõtja raadiusesse roomab.

Saksa kunstniku Christina Kubischi tööks on kõrvaklapid, millega kuuleb elektromagnetlaineid. Turvaväravad, pangaautomaadid, elektriliinid, trammid, televiisorid – kõik nad ümisevad ägedalt või vaikselt omaette. Kõrvaklappidega ringi jalutades avaneb hoopis uus kihistus ümbritsevast keskkonnast.

Eesti kunstnikegrupp You Must Relax on pea peale pööranud mobiiltelefonile kõige omasemad jooned – mobiilsuse ja privaatsuse. Kumu fuajees kõrgub üleelusuurune mobiiltelefon nimega Astrid.

Tähelepanu all on ka Google ja Google Maps, Twitter ja Flickr, otsingusüsteemid ja lakkamatud uudistevood.

“Gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur”

Kumus, Weitzenbergi 34 / Valge 1, Tallinn

avatud: 25. septembrini

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700