27. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Treff pakub teatrit igale vanusele

Sel aastal viiendat sünnipäeva tähistav etenduskunstide festival Treff pakub viie festivalipäeva jooksul vaatamiseks 150 etendust 18 riigi artistidelt, kirjutab Puhkepäev.  

Homme algav teatrifestival Treff toob Tallinnasse maailma eri paigust kokku ligi 1400 osalejat. Peale korraldajate on nende seas terve hulk nukunäitlejaid, nukukunsti õppivaid tudengeid ja nende õppejõude, kel kõigil festivali õnnestumises oma roll. 

Mahult tänavune programm ettevõtmise kunstilise juhi Vahur Kelleri sõnul eriti suurem pole kui eelnevatel aastatel. Küll aga kuulub festivali uusi alaprogramme ja ettevõtmisi, mida varem tehtud-nähtud pole. Kavas on esteetiliselt nauditavaid teatritükke nii vanemaealistele kui ka noorele publikule. See kummutab taas müüti, et nukukunst on suunatud ainult lastele.

Festivali avapauk antakse homme õhtul Vabaduse väljakul, kus avatakse ehitusvahust meisterdatud skulptuurid, mis kujutavad meie säravaid kultuuritegelasi: laulja Georg Ots, priimabaleriin Kaie Kõrb, dirigent Tõnu Kaljuste, maadleja Georg Lurich, näitleja Ita Ever, ajaloolane Jüri Kuuskemaa, poeet Juhan Viiding ja Lennart Meri.

“Kindlasti võib esile tõsta tänavaprogrammi. Iga päev tasub kella 12–16 vahel tulla Laiale tänavale vaatama, mis toimub. Seal antakse 20–30 etendust päevas.

Uus ja põnev on multifilmiprogramm Venemaalt. Kavas on sellised multifilmid nagu “Siil udus” ja “Krokodill Gena”, mis tekitavad kindlasti paljudel näole nostalgiavirvenduse, lastele on need aga uued ja üllatavad,” tutvustas Keller.

“Joan Baixas teeb festivali lõpupäeval rahvusvahelise etenduskunstide tudengite trupiga lavastuse (“World Map – Smile” – toim) spetsiaalselt Treffi jaoks. Selle käigus maalitakse 10 x 10 meetri suurune maal-maailmakaart, nii nagu noored seda näevad. Teos tõmmatakse hiljem kunstihoone seinale üles,” selgitas ta.

Festivali vahepealsetesse päevadesse mahub ligi 150 etendust, mida esitavad nii lähedalt kui ka kaugelt saabunud artistid.

Eksootilistest külalistest jõuavad Tallinna näiteks hiinlased. “Kohale tuleb Quanzhou marionetiteater. Seda soovitan kõigil, kel vähegi võimalik on, vaatama minna. Eestisse ei sattu selliseid truppe just tihti. Nad tutvustavad 2000 aasta vanust marionetitraditsiooni,” selgitas Keller. Samuti saab näha teatrimaailma suurnimesid Hollandist, Prantsusmaalt, Austriast, Venemaalt, Iisraelist ja paljudest teistest riikidest.

Peale mainitud ettevõtmiste soovitab Keller Äripäeva lugejal vaatama minna kõiki teatritükke, mis kuuluvad maailma visuaal- ja nukuteatri programmi.

“Oluline on ka see, et Turu Nukukunstikoolist tuleb tagasi Eestisse kuus noort, kes läksid neli aastat tagasi sinna õppima, kuna Eestis nukukunstiharidust ei anta. Nüüd esinevad nad siin oma diplomilavastustega. Seega on festivalil võimalik näha Eesti teatri uut põlvkonda. Olen täiesti kindel, et see pole suur sündmus mitte ainult nukuteatri, vaid kogu Eesti teatri jaoks,” sõnas Keller. Sügisest asuvad kõik kuus noort tööle siinses nuku- ja noorsooteatris.

Festival kestab 1. juunini ja palju üritusi on huvilistele tasuta.

Tallinn Treff 2011

28. maist 1. juunini linna erinevais paigus

Pilet: alates 3 eurost, pass 30 eurot, osale üritustele sissepääs tasuta

www.nuku.ee/festival

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700