Autor: Rivo Sarapik • 6. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meikimisest keeldunud müüjanna sunniti töölt lahkuma

Londoni maineka kaubamaja Harrods müüjanna Melanie Stark lahkus töölt, sest neiu ülemused leidsid, et ta nägu ei sobi poe miljöösse, kuna naine keeldus meiki kandmast. Stark rääkis, et ta sunniti lahkuma. 

24aastast Starki oli juba kahel korral teenindajate välimuse koodeksi eiramise tõttu koju saadetud, kirjutab Daily Mail. Ühel juhul suunati ta päevaks koguni laoruumi tööle. Talle pakuti koguni jumestuskoolitust, et ta näeks, milline ta meigiga välja näeb.

"Olin vapustatud,” ütles naine, „see oli tõeliselt solvav. Põhimõtteliselt viitasid nad, et see oleks paranemine ja areng. Ma ei saa aru, kuidas nad arvavad, et nii üldse tohiks kellelegi öelda? Ma tean, milline ma meigiga välja näen… Olen seda kasutanud, ehkki mitte tööl. Ma ei mõista, kuidas Harrods arvab, et nad saavad minult võtta õiguse valida, kas ma soovin end meikida või mitte."

Kui Melanie 19aastasena Harrodsi kaubamajas HMV osakonda tööle asus, ulatati talle 13-leheküljeline riietumiskoodeks. Stark ütleb, et tervet riietumiskoodeksit ja ülemused ei pööranud tema meigi puudumisele erilist tähelepanu. Alles eelmisel augustil saadeti ta esimest korda töölt varem koju.

Naine kirjutas Harrodsile: „Kellelegi ütlemine, et ta nägu ebaadekvaatne, on äärmiselt alandav.” Järgmisel päeval suunati naine laoruumi, kus kliendid teda ei näe.

Seejärel oli tal kohtumine juhatajaga, kes tema väitel ütles: „Sa kas hakkad end meikima või lahkud.”

Melaniele öeldi, et ta "võib piirduda ka silmalaineri ja huulepulgaga", kuid naine naases järgmistel päevadel kangekaelselt tööle meikimata.

Advokaat Clare Murray ütles, et Melanie Starkil oli alust Harrods kohtusse kaevata, kui ta teeks sellest soolise diskrimineerimise juhtumi. Naisel tuleks tõestada, et riietumis- ja välimuskoodeks on naistel rangem kui meestel.

Harrodsi pressiesindaja sõnul võtab töötaja riietumiskoodeksile alla kirjutades kohustuse seda järgida ja tööl üleüldiselt hoolitsetud olla. Melanie Stark ei pidanud tema sõnul koodeksist kinni ning otsustas ise töölt lahkuda.

Harrodsi naiste riietumisreeglistik

- täismeik kogu aeg

- kõrvarõngad - ühes kõrvas üks, eelistatult teemant- või pärlripatsid

- nähtavaid tätoveeringuid ei tohi olla

Meeste riietumisreeglistik

- bakenbardid mitte paksemad kui üks toll, ei tohi kõrva keskpaigast allapoole ulatuda

- keha augustamist ja tätoveeringuid ei tohi olla

- peab kasutama deodoranti või higistamisvastast lõhnapulka.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700