8. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Idee suveks: teemareisid

Suvel on aega ringi rännata ja üks tore vaheldus selleks võib olla teemareis - täiskasvanud lähevad mekivad toitu-veini, järeltulev põlvkond lustib teemaparkides.

Lõbustuspargid

Vudila

Mängumaa Vudila asub Kaiavere järve ääres, Elistvere Loomapargist vaid 1,7 km kaugusel. Vudilas saab lustida batuutidel ja basseinides, sõita elektriautode ja ATV-ga. Järvel võib ette võta retke sõudepaadi ja vesijalgrattaga ning päikest saab võtta rannaribal või kauni vaatega avaral terrassil. Lisaks saab tutvust teha Vudila loomaperega ja soovi korral ka hobustega sõita. Olemas on piknikuala, loodusrada, vigurkujude park, mängutuba jpm.

Hind: lapsed kuni 18. eluaastat 12 eur, taiskasvanud 8 eur, lapsed 1.-3. eluaastat 5 eur ja alla aastased lapsed pääsevad mängumaale tasuta.

Aadress: Kaiavere küla, Tabivere vald, Jõgeva maakond.

www.vudila.ee

Linnanmäki lõbustuspark

See on Põhjamaade suurim lõbustuspark, mis asub Helsingis. Lõbustuspargis on ligi 50 erinevat atraktsiooni.

Hind: 6,5-58 eur

Aadress: Tivolikuja 1, Helsinki

www.linnanmaki.fi

Särkenniemi lõbustuspark

Park asub Tamperes. Võimalus on koguda elamusi erineva atraktsioonidega sõites, planetaariumi, akvaariumi, delfinaariumi või laste loomaaeda külastades.

Hind: 7-34 eur

Aadress: Laiturikatu 1, Tampere

www.sarkenniemi.fi

Toidureisid 

Põltsamaa veinikelder

Põltsamaa Felixi veinikeldris on võimalik erineva tasu eest maitsta kõiki Põltsamaa veine. Pakutakse nii 3 kui ka 5 veini degusteerimise pakette.

Aadress: Lossi 1 (Lossihoov), Põltsamaa

Avatud: E - P 10:00 - 19:00

www.felix.ee

Toidumuuseum

Põltsamaa Felixi veinikeldris asub ka toidumuuseum, kust saab ülevaate toidutootmise ajaloost Põltsamaal, alates ETK Põltsamaa Tehaste algusjärgust 1920ndatel, mil toodeti kohvi, kartulitärklist ja veini, nõukogude aegsest perioodist, mil värvikamateks toodeteks olid kosmonautidele suunatud tuubitooted, kuni tänapäevani.

Aadress: Lossi 1 (Lossihoov), Põltsamaa

Avatud: E - P 10:00 - 19:00

www.felix.ee

Loodusreisid 

Taimeretked

Erinevatel retkedel otsitakse vastuseid küsimustele taimede liikide rohkuse kohta, erinevuste kohta puisniitude ja alvarite vahel, kust ja millal võib leida põnevaid liblikaid jne.

Valida saab järgnevate retkede vahel: 2.07 Muinasjutulised orhideed; 9.07/ 30.07 Värviline Osmussaar; 16.07 / 6.08 Taimed ravivad ja 10.09 Saladuslik seeneriik

Grupi suurus: 6-16 inimest

Retke kestus: 3-5 tundi

www.naturetours.ee

Linnuvaatlus

Elamusretkel jälgitakse erinevaid linde.

Valida saab järgnevate retkede vahe:

- 1. sept-20. okt Parem varblane pihus…

Retke kaigus külastatakse Kabli linnujaama, edasi suundutakse linde vaatlema Häädemeeste rannaniitudele ja vaatetornidesse ning tehakse jalutuskaik Tolkuse rabas.

Grupi suurus: 6- 8 inimest

Retke kestus: tundi

Hind: 48 eur

- 1. sept-20. okt Loode-Eesti linnuteedel

Linnuretk algab Põõsaspea neeme tipus ja jätkub Silma looduskaitsealal. Sealsed jäänukjärved ja madalad lahesopid on veelindudele ohutud ja sobilikud paigad taastamaks oma energiavarusid. Sügisrände kõrgperioodil septembri teisest poolest kuni oktoobri esimese pooleni peatub seal kuni 60 000 veelindu

Grupi suurus: 6-16 inimest

Retke kestus: 5 tundi

Hind: 41 eur

- 15., 16., ja 17. sept Kured läinud kurjad ilmad …

Elamusretkel jälgitakse sookurgi või laglesid põldudel ja ööbimispaikades, loetakse vaatetoru abiga rõngaid, otsitakse linnuparvede seast haruldasi liike nagu punakael-lagled, lumehaned jne. Samuti tutvutakse sellega, kuidas linde uuritakse ja rõngastatakse, kus sookured ja lagled pesitsevad ja talvituvad.

Grupi suurus: 6-16 inimest

Retke kestus: 3 tundi

Hind: 41 eur

www.naturetours.ee

Loomavaatlus

Valida saab järgnevate retkede vahel: 9.07 / 30.07 Lendorava retk, 15.10 Huntide radadel

Grupi suurus: 6-16 inimest

Retke kestus: 3-5 tundi

www.naturetours.ee

Lodjasõidud

- Valida saab järgnevate retkede vahel: Nahkhiired suveöös, mille kaigus määratakse nahkhiiredetektoriga nahkhiiri; Sügisene jõhvikaretk, mille kaigus tutvutakse madalsoode ja nende elustikuga, toimub ringkaik Emajoe-Suursoos; Sügisene loodusfotojaht, toimub sõit paikesetõusust loojanguni pika lõunauinakuga; Suursood ja Peipsit avastamas, purjeretk läbi Suursoo Peipsile ja tagasi.

- Tartus toimuvatel suurtel festivalide ja üritustel on võimalik igal täistunnil lodjaga sõitma minna. Sõidud toimuvad: 20.-24. juulini toimuva Europeade ja Tartu Hansapäevade raames, samuti 8.-13. augustini toimuval filmifestivalil tARTuFFil ja 19.-21. augustini kestval Emajõe festivalil ning 1. septembril toimuval Tarkusepäeval.

- Neljapäevahommikune linnalodi: neljapäevahommikustel sõitudel räägib meeskond lotjadest ja Emajõest.

Retke algus kl 8.30 Tartu kesklinnas vana Turuhoone juurest

Hind: erinevatel sõitudel erinev

www.lodi.ee

Merereisid

Lulu

Lulu on avara tekiga mootorpurjekas, mis teeb juulis ja augustis toimuvatel pidustustel ja üritustel mitmeid sõite. Alus sõidab näiteks Turu kesklinnapäevadel, Pärnu Hansapäevadel, Paadimatkal ümber Hiiumaa, Kihnu merepäevadel, Helsingi sambakarnevalil, Ahvenamaa merepäevadel, Tallinna merepäevadel, Rockoff festivalil Marienhamnis, Kuressaare merepäevadel ja mitmel pool mulja. Võimalik on osaleda näiteks merereisil Tallinna lahel või külastada Helsingit.

Hind: sõltuvalt sõidust 19-175 eur

www.lulu.ee

Kajsamoor

Purjelaev “Kajsamoor” (1939) on ehitatud Norras tüüpilise põhjamere kaubalaevana. Nimi Kajsamoor tähendab vana-norra mütoloogias tuuletrolli. Kajsamoori pardale on võimalik astuda 16. juulil toimuval Päikesetõusukontserdil, mida korraldab Jazzkaar. Samuti sõidutab laev huvilisi Tallinna Merepäevadel, Pärnu veefestivalil Watergate, Kuressaare Merepäevadel.

Hind: erinevatel sõitudel erinev

www.kajsamoor.eu

Autor: Signe Sillasoo, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700