Autor: Signe Sillasoo • 12. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas süües kaalu kaotada?

Kaaluabi.ee portaal tutvustas viit nippi raamatust The Women's Health Diet, mis aitavad näljatunnet tekitamata kaalust alla võtta.

1. Söö seda, mis puu otsas kasvab…

…või põõsa, või varre, või väädi. Eesmärk on oma organismi sisse ahmida võimalikult palju toitaineid, mis takistaksid rasvarakkude paljunemist ning puuviljade, juurviljade ja pähklite söömine on parim võimalik viis nende toitainete hankimiseks. California ülikooli uuring tõestas, et normaalkaalus inimesed tarbivad päevas umbes kahe portsjoni jagu puuvilju; ülekaaluliste puhul olid päevased kogused poole väiksemad. Teise uuringu kohaselt vähendab puuviljade söömine enne einekorda üldist tarbitava kalori hulka 15% võrra.

Puuviljad sisaldavad ka rohkelt omega-3 rasvhappeid, mis iseenesest võitlevad kõhul tekkinud rasvavoltide vastu. Ka mõned taimed võivad olla suurepärased omega-3 rasvhapete allikad, näiteks kreeka pähklid ja linaseemned.

Tee nii, et iga eine sisaldaks veidi puu- ja juurvilju. Ka snäkkide valikul proovi mõelda roheliselt. Einekorda tuleks alustada puu- ja juurviljadest, sest sellisel juhul tarbid kokkuvõttes vähem kaloreid. Köögiviljad on muuhulgas vajalikud, sest nad langetavad veresuhkru taset, elimineerides nõnda peamise nälja põhjuse.

2. Iga eine sisaldagu valke

Valgud kasvatavad meie muskleid. Teaduslikult on tõestatud, et juba 10-15 grammi valke stimuleerib proteiini sünteesi ehk aitab kasvatada musklit. 30 grammi proteiini puhul võib sünteesimine kesta suisa kolm tundi.

Lihtsaim viis on süüa piimatooted. Ühe uuringu kohaselt on inimestel, kes söövad päevas vähemalt kolme portsjoni jagu piimatooteid 60% väiksem võimalus ülekaalu tekkimiseks, kui neil, kes piimatooteid vähem tarbivad.

3. Söö enne ja pärast treeningut

Proteiini- ja süsivesikurikka snäki söömine enne ja peale treeningut on vajalik musklite kasvu kiirendamiseks, kuid ka edukalt treeningust taastumiseks. Näksimine limiteerib kortisooli – tegu on nn stressihormooniga, mis annab organismile käsu rasvade säilitamiseks – efekti. Selle tulemusena põletad treeningu käigus ja järgneva ööpäeva jooksul rohkem rasvu.

Soovitame pool tundi enne treeningut süü üks süsivesiku- ja proteiinirikas snäkk ning peale treeningut üks proteiinirikas snäkk. Mida hiljem sa peale treeningut sööd, seda vähem uut musklit sinu keha juurde ehitab.

4. Muutu salatihulluks

Rohelised salatid sisaldavad rikkalikult toitaineid, mis tõhustavad kaalu langetamist. Suurepäraseks näiteks on üks B vitamiin – folaat, mida leidub rohkelt rohelises salatis. Ühe uuringu tulemustest selgus, et need inimesed, kes sõid kõige rohkem folaati, kaotasid 8,5 korda kaalus rohkem, kui need inimesed, kes sõid kõige vähem folaati.

Söö võimalikult palju rohelist salatit. Salati söömise kõrval lisa oma omletile või pirukale spinatit.

5. Ma ei lepi halva hommikusöögiga

Halva hommikusöögi tüüpnäiteks pole mitte eelmise õhtu jäägid, vaid selleks on hommikusöögi üleüldine vahele jätmine. Ärgates on sinu kehal kütus otsas. Kui sa hommikust ei söö, siis mõjutad negatiivselt oma ainevahetust, lased musklitel närbuda ja lõpetad sellega, et tarbid suurel hulgal kaloreid hilja õhtul. Üks teaduslik fakt väidab, et hommikusöögist loobumine suurendab rasvumisriski 450 protsendi võrra!

Söö proteiini, teravilju ning tervislikke rasvu. Kui sul pole aega ühe korraliku hommikueine söömiseks, söö kaks väiksemat – esmalt söö kodus helbeid, seejärel pista tööjuures nahka jogurt või mõni puuvili. Kui sa tunnetad, et pole absoluutselt võimeline hommikuti sööma, siis joo vähemalt klaas piima. Klaasitäis piima annab kaheksa grammi proteiini ning sisaldab rasva põletavat kaltsiumi.

Allikas: kaaluabi.ee ja womenshealthmag.com

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700