Autor: Signe Sillasoo • 15. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas nutitelefonid võivad mõjutada nägemist?

Inimestel on kalduvus lugedes nutitelefoni trükitud tekstiga võrreldes silmadele lähemal hoida, mis võib mõjutada nägemist.

See erinevus võib mõjutada nägemise korrigeerimist ning seetõttu on optometristid hakanud nägemisvajadusi mõõtma selle järgi, kuidas inimesed nutitelefone kasutavad.

Ajakirjas Optometry and Vision Science avaldatud uuringus osalenud 129 nutitelefoni kasutajal paluti demonstreerida, kuidas nad tekstisõnumit või tüüpilist võrgulehekülge lugedes oma mobiili  hoiavad. Lugemise ajal kandsid osalejad tavalisi prille või kontaktläätsi.

Teadlased hindasid ka loetava teksti suurust, et määrata kindaks, kas kasutajad hoidsid nutitelefoni lugemise ajal kasutatud kirjasuuruse jaoks parajas töökauguses. Töökaugusena mõistetakse seda, kui kaugel kasutaja loetavat teksti hoiab, et seda oleks mugav jälgida. Tulemused näitasid, et töökaugus vaheldub vastavalt sellele, mida kasutaja telefoniekraanil konkreetselt jälgib.

Tekstisõnumite lugemisel oli keskmine töökaugus 36 sentimeetrit, võrgulehekülgede vaatamisel aga 32 sentimeetrit. Mõlemad kaugused jäävad alla tüüpilisele töökaugusele trükitud teksti, näiteks ajalehe, lugemisel, mis oli 40 sentimeetrit.

Nutitelefoni lugemise ajal silmadele sellises läheduses hoidmine võib suurendada nõudeid silmade akommodatsioonile. Akommodatsioon on silma kohanemisvõime eri kaugusel asuvate esemete selgeks nägemiseks.

Uuringu järgi võivad nutitelefonid nägemisele töökaugustest, vaatamisnurgast ja teksti suurustest sõltuvalt märkimisväärselt erinevaid nõudeid seada. Aja jooksul võib selline suurenenud silmade koormus teadlaste sõnul põhjustada näiteks silmade väsimust ja peavalu. 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700