19. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnu ja Viljandi pakuvad suvitajale elektrilist mõtteainet

Tallinn on küll selle aasta kultuuripealinn, ent kultuurielu kihab suvel üle Eesti. Siseturismi ja kunsti harrastajatele pakuvad Pärnu ja Viljandi näitused elektrit ja naivismi.

Sel aastal juba 18. korda toimuv rahvusvaheline näitus "Mees ja naine" Pärnu uue kunsti muuseumis keskendub sel aastal alateemana elektrile. Esindatud on üle 30 kunstniku Eestist, Saksamaalt, USAst ja mujalt ning väljapanek hõlmab maalikunsti, installatsioone, fotosid, klaasikunsti ja muudki.

Elektrit puudutav alateema valiti Pärnus sündinud Georg Wilhelm Richmanni 300. sünniaastapäeva puhul - väidetavalt oli tema maailma esimene elektriuurija. Kunstnikud on selle teema igaüks erinevat moodi lahti mõtestanud.

Elektrit täis maalid Pärnu näitusel. Ent näitust vaadates tundub, et kõige elektrilisem meedium on siiski maalikunst, jäägu see siis igaühe enda otsustada, kuivõrd see ka mõjuv on.

Olgugi et eelmise aasta näitus oli kindlasti sisutihedam ja julgem, võiks tänavuselt näituselt ära mainida Erki Kannuse multimeediatöö "Peegel", kus vaataja ees tantsib alasti naine.

Samuti väärib äramärkimist Lembe Rubeni kõrgtrükis mulliseeria, mis matkib elektripirni: "Sisutihe mull", "Mulli rabamine", "Päevitunud staar mulliga". Urve Küttneri miniatuursed ja kammerlikud assamblaažid matkivad aga belgia sürrealisti ja aktimaalija Paul Delvaux' loomingut.

Viljandi näitab karikatuure, fotosid ja maale. Viljandi Kondase keskus kostitab suvitajaid aga lausa kolme väikese näitusega, millest nii mõnigi üllatab. Naivismimuuseumile kohaselt ei puudu sealt selleteemaline näitus. Seekord saab näha serbia naivisti Mile Davidovici töid, mis kombineerivad lasteraamatute illustratsioonide stiili ja serbia rahvapärimust.

Ülemisel korrusel on väljas Mats Õuna 20. sajandi alguse hõngulised aktifotod - naised poseerimas kunstniku vanemate kogutud vanavara keskel. Uue kunsti muuseumis näeb samuti Mats Õuna fotosid.

Üllatav leid Kondase keskuses on briti 18. ja 19. sajandi karikatuuri näitus, kus kõrvuti esinevad suurkuju William Hogarth ning vähem tuntud John Kay. Vaatamata sellele, et tegemist ei ole originaaltöödega, on ühiskonnakriitilised karikatuurid siiski kõnekad. Luubiga ringi käies avastab piltidelt huvitavaid detaile ning seletavad tekstid viivad kurssi tollaste oludega. Teoks on selline väljapanek saanud tänu Viljandis elavale ameerika kollektsionäärile R. Paul Firnhaberile. Ameeriklase enda tööd - fotod kaljujoonistest - on üleval Pärnu näitusel.

Kondase keskuse näitused on avatud juuli ja augusti lõpuni, Pärnu uue kunsti muuseumi näitus 11. septembrini.

"Mees, naine ja elekter"

Uue kunsti muuseum,

Esplanaadi 10, Pärnu

Näitus on avatud 11. septembrini.

Näituseseeria

Kondase keskus,

Pikk 8, Viljandi

Näitused on avatud juuli ja augusti lõpuni.

Autor: Signe Sillasoo, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700