Autor: Signe Sillasoo • 22. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 maailma kõige stressirohkemat ametit

Ameerika ja Kanada tööpakkumiste andmebaasi CareerCast.com läbiviidud uuringu andmetel on kõige stressirohkemad piloodi, pressiesindaja, juhtivtöötaja ja fotoreporteri ametid.

CareerCasti uuringu andmetel on tööga seotud stress pidevalt kasvamas.

Kui aju tajub stressi, kas füüsilist või psühholoogilist, vabaneb organismis tavapärasest rohkem stressihormoone ning suureneb adrenaliinitase. Süda hakkab kiiremini lööma, vererõhk ja veresuhkru tase tõusevad, meeled muutuvad erksamaks ja tekib rohkem energiat.

Krooniline halb stress mõjub inimesele aga halvasti. See võib soodustada hüpertooniat, veresoonkonnahaigusi ja depressiooni. Positiivne stress seevastu stimuleerib ja paneb ülesandeid efektiivsemalt täitma. Positiivne stress tekib näiteks ettekannet või trenni tehes, õudusfilmi vaadates jne.

Kogenud stressiuurija Hans Selye uurimuse järgi saab negatiivse stressi õige suhtumise puhul aga muuta positiivseks. Kõik oleneb sellest, kuidas negatiivses olukorras näha eesseisvaid ülesandeid ja võimalusi asju paremaks muuta.

CareerCast.comi reastatud 10 kõige stressirohkemat ametit (ameteid iseloomustavad pikad töötunnid ja korrapäratu töögraafik, konkurents, reisimisvajadus, tähtajad, avalik tähelepanu ja ohtlikkus)

1. Piloot

2. Pressiesindaja

3. Juhtivtöötaja

4. Fotoreporter

5. Diktor/reporter

6. Reklaamimüügi projektijuht

7. Arhitekt

8. Börsimaakler

9. Kiirabitöötaja

10. Kinnisvaramaakler

Ka Business Insider on sarnase nimekirja koostanud. Nende nimekirja aluseks on võetud lisaks ka palk, mis tööstressi põhjustab (rohkem palka vähendab stressi).

Business Insider´i reastatud 10 kõige stressirohkemat ametit 

1. Tuletõrjuja

2. Politseinik

3. Juhtivtöötaja

4. Kirurg

5. Piloot

6. Lennujuhtimiskeskuse töötaja

7. Kinnisvaramaakler

8. Taksojuht

9. Kaevandaja

10. Ettekandja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700