4. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on laenukindlustus?

Kui plaanid võtta eluasemelaenu, võidakse sulle soovitada ka laenukindlustuse sõlmimist, mille puhul maksaks kindlustusselts su surma korral laenujäägi pangale tagasi. Kaalu, kas kindlustus oleks sulle vajalik ning enne otsuse langetamist loe lepingu tingimused hoolega läbi, sest eksisteerib rida välistusi, mille puhul seltsil ei ole kohustust hüvitist maksta, kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee.

Laenukindlustuse eesmärk on sinu elu kindlustamine laenujäägi ulatuses. See tähendab, et üldjuhul väheneb kindlustussumma aastate jooksul koos laenujäägiga ning su surma korral maksab laenu või kokkulepitud osa sellest pangale tagasi kindlustusselts. See tähendab, et soodustatud isikuks ehk selleks, kes saab kindlustusjuhtumi korral kindlustushüvitise, on pank.

See on üks olulisi erinevusi elukindlustuslepinguga võrreldes, kus soodustatud isiku saad ise määrata, selleks võib olla näiteks sinu abikaasa, elukaaslane, vanemad jne. Erinevusi laenukindlustuse ja elukindlustuse põhimõtete vahel on veel ning seega võiksid tutvuda mõlema tingimustega, et välja selgitada, milline teenus sulle vajadusel paremini sobiks. Pane ka tähele, et erinevate kindlustusseltside tingimused sama nimega tootele (laenukindlustus, elukindlustus) on erinevad, seega tuleks võrrelda vähemalt kolme seltsi pakkumisi.

Enne laenukindlustuse lepingu sõlmimist tee endale selgeks, kui suur on sinu lepingus määratud kindlustussumma, mis kindlustusjuhtumi saabudes välja makstakse ning mille alusel see kujuneb ja kuidas lepingu perioodi jooksul muutub. Kui sa oled eluasemelaenu võtnud koos kaastaotlejaga (näiteks koos abikaasa või elukaaslasega), uuri, millistel tingimustel on siis võimalik laenukindlustuse lepingut sõlmida.

Üldjuhul sõlmitakse laenukindlustuse leping kogu laenuperioodiks, kuid siin tuleb tähele panna ka vanuselist piirangut – ühes seltsis peab lepingu lõpptähtaeg olema saabunud hiljemalt kindlustatu 65. eluaastaks, teises 70. eluaastaks. Kindlustusmakse suurus sõltub üldjuhul kindlustussummast ning kindlustatu soost, tervislikust seisundist ja vanusest. Näiteks üldjuhul on makse seda soodsam, mida noorem on kindlustatu.

Lepinguga kaasnevad teenustasud

Oluline on aru saada, et kindlustusselts arvestab sinu poolt sisse makstud kindlustusmaksetelt maha kindlustuslepingu tasud, näiteks haldustasu ja muud võimalikud tasud. Pane tähele, et tasude suurus on seltsiti erinev ning infot nende kohta saad üldjuhul hinnakirjast.

Kindlasti tasub uurida, millistel tingimustel on sul võimalik laenukindlustuse lepingut ennetähtaegselt lõpetada, kui selleks peaks vajadus tekkima. Lepingu ennetähtaegse lõpetamise puhul on oluline, kas ja millises suuruses on sul võimalik tagasi saada sissemakstud kindlustusmaksed. Reeglina on sul võimalik tagasi saada kindlustuslepingu reserv – see koosneb sinu tasutud kindlustusmaksetest, millest on maha arvestatud kindlustuslepinguga seotud teenustasud.

Väga oluline on tutvuda kindlustustingimustes välja toodud välistustega: üldjuhul on välistuseks näiteks see, kui kindlustatu suri alkoholi, narkootikumide tarbimise tagajärjel või tegi enesetapu. Ka õigusvastase tahtliku teo toimepanemise tagajärjel saabunud surm on üldjuhul kirjas välistusena. Kui sulle jääb tingimustes midagi segaseks, küsi selle kohta kindlustusseltsi töötajalt selgitusi.

Loe erinevatest elukindlustuse liikidest, sh laenukindlustusest

Autor: Urve Vilk, Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700