8. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas arvestada summeeritud tööaega?

Summeeritud tööaja puhul peab olema töötaja ja tööandja vahel kokku lepitud, et tööaeg jaguneb arvestusperioodi jooksul ebavõrdselt.

Küsimus: Tegu on graafiku alusel töötamisega (graafik 2 päeva tööl, 2 vaba, 3 päeva tööl ja teine nädal vastupidi). Nüüd muudeti töötajate graafikut nii, et paljud töötajad on tööl järjest 5 päeva ja töötunnid vastavalt:12,5-7,8- 7,8 -12 -11,3 tundi ning teine töötaja 5 päeva:12,3-8-8-12,5-12 tundi. Kas selline tööajakava vastab seadusele?

Vastus: Teie kirjale tuginedes võib aru saada, et töötate summeeritud tööajaarvestuse alusel. Summeeritud tööaja puhul peab olema töötaja ja tööandja vahel kokku lepitud, et tööaeg jaguneb arvestusperioodi jooksul ebavõrdselt (vt töölepingu seadus (TLS) § 6 lg 6).

Tööaja arvestusperiood ei tohi olla pikem kui neli kuud ning tööaeg ei tohi ületada keskmiselt 48 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul (TLS § 46 lg 1). Erandid on sätestatud sama paragrahvi lõigetes 2 ja 3.

Tööpäevasisese vaheaja peab töötaja saama iga kuuetunnise töötamise kohta vähemalt 30 minutit (TLS § 47 lg 2) ja seda ei arvestata reeglina tööaja hulka. Kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik vaheaega anda ja tööandja loob võimalused puhata ning einestada tööajal, arvestatakse see aeg tööaja hulka.

Igapäevane puhkeaeg on sätestatud TLS §-is 51 lg 1 ning selle kohaselt peab töötajale reeglina jääma 24-tunnise ajavahemiku jooksul 11 tundi järjestikust puhkeaega. Erand on sama paragrahvi lõikes 3.

Iganädalane puhkeaeg peab olema järjestikku 48 tundi seitsmepäevase perioodi jooksul ja summeeritud tööajaarvestuse korral mitte vähem kui 36 järjestikust tundi (vt TLS § 52).

Arvestades eelnevat selgitust on võimalik saada ülevaade, kas tööajakavad vastavad TLS-is sätestatule või mitte. 

Autor: Urve Vilk, Ann Tiitson

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700