12. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tantsufestival suurem kui kunagi varem

Et Augusti tantsufestival kuulub programmi “Tallinn – Euroopa kultuuripealinn 2011”, siis on festival sel aastal suurem kui kunagi varem. Augusti keskpaigast kuu lõpuni toimub 17 etendust.

Eesti oma koreograafide kõrval saab festivalil näha esinejaid Belgiast, Poolast, Rootsist, Hispaaniast, Prantsusmaalt, USAst, Jaapanist, Saksamaalt, Šotimaalt ja Soomest.

“Selleaastane festival on tõesti suurem välja kukkunud. Seda kinnitab kas või see väike seik, et meil on kaks nädalat iga päev vähemalt üks üritus. Nii tihedat programmi pole varem olnud. Samas on tore jätkata ka traditsioonidega. Palju etendusi toimub tasuta ja sellistes kohtades, kuhu sattumiseks inimesed eriti pingutama ei pea. Saab nii öelda ära check’ida, kas selline tänapäevane kunst üldse istub või ei istu, olles näiteks Viru keskuses või jalutades Tammsaare pargis või Pikal tänaval,” mainis kuraator Priit Raud.

Kui mullu keskendus festival võimekate Euroopa noorkoreograafide loomingu tutvustamisele, siis tänavu, kui festivali ampluaa on mõnevõrra laiem, võiks Raua sõnul koondada kõik pakutava märksõna “mitmekesisus” alla.

“Kuigi tegu on tantsufestivaliga, siis peale puhaste tantsuetenduste toimub meil koostöös Klassikaraadioga näiteks audioetendus. Seda saab ainult kuulata, kõrv on ainuke vastuvõtuorgan, vaadata ei ole midagi,” selgitas Raud. Niisugune etendus on näiteks “One Trip / One Noise”.

Lisaks, nagu juba mainitud, kolib tantsukunst tavapärastest teatrisaalidest linnatänavale ja pakub vaatamist ka kinosaalis, kus näeb Šveitsi kunstniku Pipilotta Risti mängufilmi “Pepperminta”.

Etendusi on kuraatori sõnul mitmele maitsele. Kavast peaksid huvipakkuvat leidma nii tantsukunsti gurmaanid, kel üpris nõudlik maitse, kui ka need, kes alles tantsukunstiga tutvust teevad ja lihtsalt uusi elamusi otsivad.

“Julgen soovitada Gunilla Heilborni, kes festivali esmaspäeval avab. Tema etendus pakub palju huumorit. Cuqui Jerez aga on täis hispaaniapärast huumorit ja energiat, mis tema kodumaal tavaline on,” tõi Priit Raud välja pärleid, mida kindlasti kaeda tasub.

“Esimest korda saab Eesti publik näha Jaapani noorte kunsti. Faifai Tokyost on noorte inimeste grupp, kes saab kogu oma inspiratsiooni interneti- ja mangakultuurist ning proovib seda siis lavale seada. Tegu on suhteliselt hoogsa ja meile natukene ehk võõra, aga seda huvitavama etendusega,” lisas ta.

Samuti peaks Raua sõnul olema põnev vaatamine poolakas Rafael Dziemidok, kes on teatrimaailmas tuntud kui tantsiv jurist, elus kannapöörde teinud artist.

Augusti tantsufestival

15.–31. augustil Tallinnas

Pilet: 8–11 €, vabaõhuetendused tasuta

info: www.tantsufestival.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700