Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 30. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selle sügise moevärviks on isuäratav pruun

Algav moehooaeg kannab endas ahvatluste ja pisut patuste naudingute sõnumit. Kõige olulisemaks tooniks värvikaardil on elegantne pruun oma erinevates varjundites. Möödunud kümnendite ideedest on märgata geomeetrilisi 60ndaid, sihvakaid 70ndaid ja isegi Victoria ajastust pärit võluvaid detaile.

„Nii hõrgutavat sügist kui tänavu ei ole me varem näinudki,“ sõnas Tallinna Kaubamaja loovjuht Kristina Herodes. „Kõige uuem osa sügise värvikaardist on ahvatlevas pruunikas gammas, kus karamelli-, kaneeli- ja šokolaaditoonid, joovastavad konjaki ning Burgundia veini varjundid muudavad nii naised kui mehed enneolematult isuäratavaks. Uued varjundirikkad pruunid panevad igat värvi silmad särama, leia lihtsalt endale sobiv toon.“

Maailmamoe tänane maiuspala on pealaest jalatallani erinevates pruunides toonides kokku pandud tervik, kuid pruun on meelsasti nõus ka teist viiulit mängima. „Kontrastide kasutamine on hästitoimiv nipp. Pruuni kõrval astub sel hooajal lavale ka punane – tumedamatest veinitoonidest häbitult flirtiva huulepulgapunaseni, ka oranž on oluline. Gamma külmemast poolest säravad jäised rohelised ja lillaka varjundiga sinised, smaragd ja ametüst ning lausa keemiliselt kirkad toonid,“ selgitas Herodes.

Lõigetes valitsevad retromeeleolud, kuid ajaloo kordamise asemel luuakse sel hooajal tuttavatest ideedest hoopis uusi lihtsamaid tervikuid. Aukohal on 60ndate sirged lõiked, liidetud värvid ja kangad, kumerad kraed ja suured nööbid. Näha on ka 20ndate flapperi-kleite, 30ndate satiini ja sensuaalseid lõikeid, 50ndate taljet ning 70ndate kihilisust – lehvivad seelikud, avarad varrukad, suured ja kerged rõivad on üks selle sügise pärleid.

Sügismood on võlutud pühapäevarõivaste ideest – need on kvaliteetsed moeasjad, mida aeg vaid kaunimaks muudab. „Iga naise garderoobis võiks sel hooajal olla üks stiilne kleit, korralik bleiser, šikk mantel, minipikkuses seelik,  hingematvalt ilus pluus, esinduslik kingapaar ja kindlasti kübar,“ lausus Kristina Herodes. „Olgugi asjad ilusad, ei pea stilistika olema kaugeltki konservatiivne, väike kiiks teeb asja palju põnevamaks. Väga oluline on erinevate materjalide miksimine, ühes tootes võib mitu kangast sõbralikult koos olla.“

„Üks selle sügise võluvamaid teemasid on võrgutav ajalooline suund, mis toob rõivastele romantilised Victoria-aegsed detailid: kaunid kaelused, valged kraed, peened volangid, nööbiread ja põimitud paelad,“ rääkis Kristina Herodes. „Ka pisut barokki sobib paletile – samet ja brokaat kõrvuti hõljuva siidsifooni, hõrkude pitside ja lillemustritega muudavad iga naise osavaks südametemurdjaks. Põnev detail sügismoes on valged sukad – täiesti uutmoodi koketerii.“

Kaalukal kohal nii naiste kui meeste sügismoes on minimalistlik suund. Rõivastel on puhas vorm, siin-seal lisab pinget särtsakas värvilaik. Inspiratsiooniks on kubism, 90ndate techno, sport ning mustrites on eelistatud konkreetsus – vitaalsed triibud ja lõbusad täpid pole iial varem välja näinud nii modernsed!

Sügis pakub midagi ka tõsisema ilme austajatele – asjalik militaarteema on pildil nii romantilises kui minimalistlikus võtmes ja püüab pilke efektsete metallnööpide, konkreetsete kinniste ning julgelt kokku sobitatud materjalidega. Hitiks on lenduristiilis jakk, soe praktiline talveparka, militaarsed mantlid ja konkreetse joonega kudumid.

Moesoosikute loožis on karusnahad – iga mantel, parka, jakk või kudum tõuseb hoopis kõrgema klassi moeliigasse, kui see on kauni vääriskraega ehitud.  Korralik krae on hea investeering, seda saab garderoobis kõigega sobitada ja vastu peab ta kauemgi kui mantel. Õuemineku rõivad on tänavu põnevas maailma avastamise võtmes. Praktilisi tepitud jopesid ja jakke täiendavad karvased kraed, sõjakad metalldetailid, salapärased kapuutsid ja müstilised sümbolid.

Meestemoes domineerib lihtne ja mõistuspärane, eatu ja hooajatu hoiak. Iga mehe garderoobi peaks sel hooajal kuuluma üks korralik ülikond, viisakas karusnahast kraega mantel, moetoonis päevasärk ja paar originaaltoonis tugeva iseloomuga teksaseid. „Ülikond võib mõjuda väärikalt ja traditsiooniliselt, aga ka noorelt ja radikaalselt. Võti on siluetis, värvis ja detailides – mõni ulakas kraelõige või värvilaik ja juba ongi loodud uus irooniliselt šikk elegants,“ sõnas Kristina Herodes. „Tasub hoida toon-toonis koloriiti ja pöörata tähelepanu pisiasjadele nagu dändilikud kaelasidemed, kindad ja peakatted.“

 

 Fotod: Tallinna Kaubamaja

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700