Ehtekunsti vermitud  Tallinn ja Lissabon

Tallinna kunstihoone galeriis ja linnagaleriis on avatud ulatuslik Harry Liivranna kureeritud ehtekunstinäitus, kus on väljas 17 kunstniku tööd.

Mõlemast riigist on esindatud kunstnikud, kes ühelt poolt lähtusid mõlemat linna ühendavast sümbolist soolast, teisalt piirilinnaks olemisest. Siit tulenevad ka näituse alapealkirjad “Saabumine” ja “Lahkumine”.

Eesti ehtekunstnikest on esindatud Kadri Mälk, Tanel Veenre ja Katrin Amos, noortest näitavad teiste hulgas oma loomingut Maarja Niinemägi ja Villu Plink.

Müstiline sool. Ei ole juhuslik, et Harry Liivrand käis ehtekunstnikele välja just piirilinna- ja soolateema. Nii Lissabon kui ka Tallinn on ajaloolise Vana-Euroopa piirilinnad, mida raamistab meri ja mis on ehitatud soolakaubandusele. Keskajal oli sool kulla väärtusega ning mõlema piirilinna rikkus püsis just soolakaubandusel.

Tänapäeval on soola külluses ja selle väärtus peaaegu olematu. Samas on sool inimorganismile elulise tähtsusega mineraal. Müstilistest omadustest usutakse soolal olevat puhastusvõime, see on maa element, tarkuse ja teadmiste sümbol.
Madalena Avellar on tänapäevastanud keskaegse kihvadega talismani, mis pidi vanadel aegadel enne sööma asumist tuvastama, kas kõrgseltskonna toidu sees on mürki. Koos soolaga oli sellel suur võim.

Typhaine Le Monnier tuletab meelde soola hiigelaegu, presenteerides suurde lihvitud soolakangi raitud sõrmust.

Saatuslik lõppjaam. Samamoodi mitmetähenduslik nagu sool on ka piirilinna mõiste. “Mõlemal linnal tuleb meri vastu, jääb üle kas tagasi pöörduda või minema seilata, minna üle piiri... Või vaimustuda,” kirjutab Liivrand.
Piiri ületamine, lõpp-punkti saabumine, lahkumine üle mere või maa – need märksõnad on inspireerinud kunstnikke ja viinud neid rännakutele maagilistesse paikadesse, ärgitanud filosoofilisi mõttekäike.

Kantavate ehete kõrval saab sellel näitusel näha hulganisti kontseptualistlikku ehtekunsti. Villu Plingi kaheosaline töö loob mõttelise silla kahe galerii vahel. “Seal” ja “Siin” on kaks soolakristalli meenutavat võlukeppi, üks valge, teine must. Ühe toru lõpust paistab must linn, teise otsast valge ehk unistuste linn. Kunstihoone galeriis on näitus avatud 18. septembrini, linnagaleriis 25. septembrini.

“Piirilinn”
Tallinna kunstihoone galeriis ja linnagaleriis
Kuraator: Harry Liivrand
Näitus on avatud 18./25. septembrini

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara