16. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liiga ilus, et olla tõsi

“Larry Crowne” tekitab vastandlikke mõtteid: ühelt poolt on see tore lugu keskealise mehe taassünnist ja enda leidmisest, teisalt on see liiga ilus, et tõepäraselt mõjuda.

Tom Hanksi toodetud, lavastatud ja mängitud “Larry Crowne” on filmi “Söö, palveta, armasta” meesteversioon. Selle peategelane on keskikka jõudnud Larry (Tom Hanks), kes seisab pärast tööta jäämist ja rahakotti mõrvanud lahutust järsku iseendaga silmitsi.

Selgub, et riigi teenimise asemel oleks ta võinud hoopis kooli minna – see aidanuks karjääriredelil kõrgemale ronida. Ent Larry seda ei teinud, mistõttu saab tema haridus, mitte haritus, järsku takistuseks.

Niisiis võtab mees suuna kooli, et teda enam kunagi ei vallandataks-koondataks. Koolis tutvub ta meeldiva õpetajannaga (Julia Roberts) ja see viib pärast mõningaid kive-kände välja teadagi kuhu.

Kunstlik optimism. Vanuse poolest Hanksi tegelaskuju lasteks sobivate klassikaaslaste rolleritiimiga liitumine muudab ka mehe elustiili: soeng saab mõtte, kodu feng shui abil tasakaalu ning riietus hakkab teenima vilekoore. Ilus. Ent samas on midagi, mis ei lase seda lugu täielikult uskuda.

Keskealine mees loobub mängleva kergusega abielu jooksul hangitud eluasemest ja elustiilist, tiirutab ringi rolleriga ning vahetab välja nii juuksuri kui ka garderoobi. See kõlab liiga lihtsalt ja ilusalt, et olla tõsi.

Too kergus teeb karuteene ka karakteritele, sest raske on ideaalsevõitu tegelasele, kelle optimism on ühelt poolt nakkav, teisalt nii kunstlik, kaasa elada. Lugu tundub veidi kauge, sest pakub vähe äratundmisrõõmu. Ka kõige tugevamad inimesed murduvad vahel, kuid Larry Crowne mitte.

Kas on asi ameeriklastes või allakirjutaja konservatiivsuses, kuid eestlased näikse hädaga ikka üsna suure valu saatel kohanevat. Loodetavasti on see väärarusaam ja raskustest läbi rühkivaid optimiste leidub rohkelt.

“Larry Crowne”

lavastaja: Tom Hanks

Osades: Tom Hanks, Julia Roberts, Bryan Cranston, Cedric the Entertainer jt

Kinodes alates 09.09

5/10

 

 

 

Autor: Rivo Sarapik, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700