16. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeste inimeste väiksed rõõmud

Ugala teatri näitleja Tanel Ingi teeb oma lavastajadebüüdi, tuues välja lihtsa ja südamliku loo “Väike raha”, mis räägib kahest inimesest, kes teineteiseta hakkama ei saaks.

Lavastuse aluseks on Soome ühe soosituma näitekirjaniku Sirkku Peltola näidend, mis räägib 50aastasest mehest Jasonist, kelle arstid on tunnistanud alaarenenuks. Tema sisemaailm on lihtne ja lapsemeelne, mees ise on seejuures õnnelik.

Peategelane Jason elab ühes väikses külas koos oma emaga, kelleta ta toime ei tuleks. Rutiinne elu sisaldab Jasoni iganädalasi sõite liinibussiga kohalikku linnakesse, kus ta käib asju ajamas. Ema on teda selleks hoolega treeninud, et poeg mingil moel siiski ise hakkama suudaks saada. Jasoni käimised on olulised, kuna ka emal on oma hädad. Mõneti on ta poja toest samavõrd sõltuv kui poeg tema toetusest.

Jasoni linnasõidud on iga kord täidetud täpselt samade tegevustega, mis aitavad kinnitada mehe tunnet oma toimetuleku kohta. Ta käib samades kohtades ja suhtleb samade inimestega, kuid ühel päeval muutub kõik. Jason kohtub kahe võõraga, kes löövad tema senise harjumuspärase kulgemise segamini.

Mitte päris tragikomöödia. Žanriks on märgitud, et tegemist on tragikomöödiaga. Lavastaja Tanel Ingi seda päris niimoodi siiski nimetada ei taha, kuna sõna “tragikomöödia” tekitavat odava lavastuse tunde.

“See on kurb ja naljakas küll, aga samas nii lihtne ja südamlik, et kui seda tragikomöödiaks nimetada, siis võiks sellest vale mulje jääda,” selgitas ta.

“Väike raha” on Ingi esimene lavastus ning seetõttu on lavale toodav näidend tema jaoks eriliselt oluline. Peltola teose valis Ingi oma sõnutsi lavastamiseks välja põhjusel, et tegemist on vaatajat isiklikult puudutava materjaliga.

“Mulle meeldis see lugu algusest peale. Minu jaoks on see lihtne lugu – siiras, inimlik ja südamlik. See räägib lähedusest ja vajadusest läheduse järele; sellest, milline hirm on inimesel üksijäämise ees ning kui väga inimesed tegelikult üksteist vajavad,” kirjeldas Ingi.

Koosseisu, kes lavastuses mängima hakkab, oli lavastaja selgeks mõeldud juba siis, kui ta näidendi teksti esimest korda luges. Osatäitjatena astuvad lavastuses üles Andres Tabun, Luule Komissarov, Terje Pennie, Meelis Rämmeld, Adeele Sepp (TÜ Viljandi kultuuriakadeemia näitleja eriala 9. lend) ja Tarvo Vridolin.

“Väike raha”

Esietendus 16.09 kl 19 Ugala väikses saalis

Autor: Sirkku Peltola

Lavastaja: Tanel Ingi

Pilet: 12 eurot

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700