22. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtte ülemineku mõju töötajatele

Ettevõtte ülemineku regulatsioon on töötaja jaoks väga soodne, leiab jurist Tanel Melk tänases Äripäevas.

Olukord, kus ettevõte lõpetab tegevuse, toob üldjuhul kaasa ka töötajate töölepingute lõpetamise. Nii võib juhtuda, et ühe aasta jooksul tegutseb samades ruumides näiteks mitu söögikohta, mida haldavad erinevad äriühingud ja kus on iga kord ka uued töötajad. Tegelikkuses on aga töötajatel teatud juhtudel õigus nõuda töösuhte jätkamist uuelt äriühingult. Võimaluse selleks annab ettevõtte ülemineku regulatsioon. 

Töölepingu seadus keelab nii ettevõtte üleandjal kui ka omandajal öelda töölepinguid üles ettevõtte ülemineku tõttu. Sellises olukorras lähevad töölepingud uuele äriühingule üle muutumatul kujul. Samuti puudub uuel tööandjal õigus nõuda töötajalt uue töölepingu sõlmimist ning kindlasti ei tohi halvendada töötaja töötingimusi - nt vähendada töötasu. Loomulikult on aga lubatud kokkulepped, millega töötaja töötingimusi parandatakse.

 

Võib öelda, et ettevõtte ülemineku regulatsioon on töötaja jaoks väga soodne. Samas tekitab praktikas vaidlusi küsimus, millistel juhtudel on tegemist ettevõtte üleminekuga. Töölepingu seaduse kohaselt kohaldub töötaja suhtes ettevõtte ülemineku regulatsioon siis, kui täidetud on kaks eeldust. Esiteks peab olema ettevõtteüleminekuga võlaõigusseaduse mõttes ning teiseks peab ettevõtte omandaja jätkama sama või sarnast majandustegevust. Mõlema eelduse täitmist on korduvalt enda lahendites analüüsinud ka Riigikohus.

 

Ettevõtte üleminekuga on kokkuvõtlikult öeldes tegemist siis, kui omandatakse ettevõte ehk majandusüksus, mis jätkab sarnast tegevust. Ettevõtte üleminek võib seisneda näiteks kogu söögikoha omandamises, kuid ettevõtte üleminekuna on näiteks võimalik käsitleda ka olukorda, kus ettevõttel on enda koristajad, kuid seejärel otsustatakse hakata koristamisteenust sisse ostma teiselt ettevõttelt. Sellisel juhul võib ettevõtte üleminek olla toimunud vaid koristajate osas (töötajad koos töövahenditega).

 

Oluline on teada, et ettevõtte ülemineku puhul ei pea ettevõtte üleandmine toimuma korraga. Näiteks on Riigikohus tsiviilasjas nr 3-2-1-82-10 leidnud, et ettevõtte üleminekuga võib olla tegemist juhul, kui ettevõtte ruumid omandatakse üürilepinguga ning sisustus avalikul enampakkumisel. Vaadata tuleb vaid seda, kas lõpptulemusena on ettevõte (või selle selgelt määratletav osa) piisavas kogumis teisele äriühingule üle läinud.

 

Nimetatud küsimusi on analüüsinud ka Euroopa Kohus, leides, et kui näiteks üürisuhte puhul lakkab üürnik olemast tööandja ja omanik võtab üle selle staatuse, siis seda käsitatakse samuti ettevõtte üleminekuna (kohtuasi C-287/86). Kohtuasjas C-51/00 rõhutati aga kohustust hinnata lisaks vara ja lepingute üleminekule ka muid kriteeriume – näiteks tegevuse peatumise aega ülemineku perioodil. 

 

Kokkuvõttes on ettevõtte ülemineku regulatsioon töötajate jaoks väga soodne ning tagab töötajatele piisava kaitse. Seetõttu peaksid töötajad olukorras, kus nende tööandja lõpetab tegevuse ning samades ruumides alustab tegevust uus äriühing, kaaluma, kas tegemist võiks olla ettevõtte üleminekuga ehk kas uuelt äriühingult saab nõuda töölepingute ülevõtmist.

 

Autor: Tanel Melk, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700