30. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Armastus ja sõda

Teisipäeval esietendus Eesti Draamateatris Ernest Hemingway ainus näidend, mis kannab pealkirja “Viies kolonn”.

See räägib nii sõjast kui ka armastusest. Kuigi armastus on näidendis sõjast olulisem, jääb see lõpuks siiski sõjale alla.

1938. aastal kirjutatud “Viienda kolonni” tegevus toimub ümberpiiratud Madridis. Käib Hispaania kodusõda, kuid see pole “Viienda kolonni” ainus fookus. Omavahel põimuvad ka spiooni- ja armastuslugu. Armastus tundub selles segaduses olevat olulisim.

Lavastaja Ingo Normeti sõnul kõlavad Ernest Hemingway näidendis toonid, mida kohtab tema romaanideski. Olemas on kõik see, millepärast seda autorit Eestis aastakümneid on armastatud: karm olelusvõitlus, armastus ning unistused kaunist elust ja heast viskist vastandatuna kohusetunde ja ohtudega.

Normeti jaoks on “Viies kolonn” teos, millele ta on mõelnud juba aastakümneid. “Näidend on huvitav ja selle tegelastes on saladust, nagu heas dramaturgias ikka,” väitis Normet. Nüüd avanes Normetil võimalus “Viies kolonn” Draamateatris lavale tuua.

Etenduse keskmes on keeruline suhtelugu. Peategelane Philip on stereotüüpne Hemingway teoste mees – keeruka hingeeluga alkoholismile kalduv meesterahvas, kellel on tarvis langetada ports raskeid valikuid. Kohati on tal aga hoopis ükskõik, mida homne päev kaasa toob.

Philipi silmapiirile ilmub nägus ajakirjanik Dorothy, kes armub Philipisse vaatamata muljele, et tegemist on joodikust elupõletaja ja naistemehega.

Pingeliseks läheb olukord siis, kui armastus ja töökohustused seavad Philipi valiku ette, kummast loobuda. Philip on sidunud ennast sõjaga ning mässinud end olukorda, kus otsust idüllilise pereelu kasuks enam teha ei saa. Niisiis tuleb Dorothyst eemalduda, et oma missiooniga edasi minna.

Normeti sõnul on “Viies kolonn” lavastus, millest saadavad emotsioonid on igal inimesel erinevad. Need sõltuvad elukogemusest ja mälestustest. Kindlasti soovitab Normet lavastust vaatama minna neil, kellele meeldivad Hemingway ja Remarque’i romaanid, kuid mitte ainult. “Vaatama tasub tulla ka neil, kes nende meeste romaane veel lugenud ei ole, ja neil, kellele meeldib vana hea psühholoogiline teater,” rääkis lavastaja.

Eesti Draamateatri truppi nimetas Normet võimekaks ja eripalgeliseks. Peale peaosades esinevate Raimo Passi ja Merle Palmiste, kellele langeb loo ülesehitamisel olulisim koormus, teevad “Viiendas kolonnis” suurepärased rollid ka kogenud näitlejad Maria Klenskaja, Tõnu Kark, Tõnu Aav, Martin Veinmann, Taavi Teplenkov ning noored Marta Laan, Hendrik Toompere jun, Mihkel Kabel ja Roland Laos. Kunstnik on Liina Unt.

Ernest Hemingway

“Viies kolonn”

Esietendus 27.09 Draamateatri suures saalis

lAVASTAJA: Ingo Normet

Pilet: 8–15 €

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700