3. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas maksta puhkusetasu?

Keskmine töötasu arvutatakse arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu jooksul töötaja teenitud töötasust ehk puhkusetasu arvutatakse puhkusetasu arvutamise ja maksmise kuule eelneva kuue kuu jooksul teenitud töötasu alusel.

Küsimus: Kuidas arvutada ja maksta puhkusetasu, kui töötaja töötab fikseeritud töötasu alusel?

Kas puhkusetasu arvutatakse järgnevalt:

1. Eelneva kuue kuu jooksul makstud töötasu jagatud sama ajavahemiku kalendripäevade arvuga ning korrutatud puhkusepäevade arvuga?

2. Või kas nimetatud kuue kuu töötasust arvestatakse maha ka töötajale makstud puhkusetasu eelneva kuue kuu jooksul puhatud puhkuse eest ning keskmiste kalendripäevatasu arvestamiseks jagatakse nimetatud summa kalendripäevade arvuga, millest on maha arvestatud puhkusel oldud päevade arv?

Vastus: Puhkusetasu arvutatakse ja makstakse töötaja keskmise kalendripäevatasu alusel. Kalendripäevade hulka ei arvata rahvuspüha ega riigipühi. Keskmine töötasu arvutatakse arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu jooksul töötaja teenitud töötasust ehk puhkusetasu arvutatakse puhkusetasu arvutamise ja maksmise kuule eelneva kuue kuu jooksul teenitud töötasu alusel. Puhkusetasu arvutamise aluseks olevat kalendripäevade arvu vähendatakse kalendripäevade võrra, millal töötajale ei arvestatud töötasu tööst keeldumise korral «Töölepingu seaduse» § 19 alusel ehk kui töötaja on kuue kuu jooksul puhkusel olnud, lülitatakse puhkusel oldud periood välja ja puhkusetasu arvutamise aluseks jääb allesjäänud periood.

Teie pakutud teine variant on ebaselge, Te nimetate selles ..."kuue kuu töötasust arvestatakse maha ka töötajale makstud puhkusetasu eelneva kuue kuu jooksul puhatud puhkuse eest"...Selgitan, töötajale juba makstud puhkusetasu ei mängi uue puhkusetasu arvutamisel mingit rolli.

 

 

 

Autor: Urve Vilk, Sirje Aava

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700