6. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahavoogude aruanne

Rahavoogude aruanne on üks neljast põhiaruandest, mis kuulub majandusaasta aruande koosseisu. Rahavoogude aruande koostamisel tuleb juhinduda raamatupidamise seadusest ja Raamatupidamise Toimkonna juhendist nr 2.

 Rahavoogude aruandes kajastatakse raamatupidamis­kohustuslase aruandeperioodi laekumisi ja väljamakseid, mis on rühmitatud eesmärgi alusel allpool nimetatud rahavoogudeks:

·     äritegevuse rahavoog

·     investeerimistegevuse rahavoog

·     finantseerimistegevuse rahavoog.

Äritegevuse rahavoogude kajastamisel võib kasutada otse- või kaudmeetodit. Investeerimisest ja finantseerimisest tulenevaid rahavoogusid kajastatakse ainult otsemeetodil. Investeerimisest tulenevaid rahavoogusid kajastatakse brutosummadena ning esitatakse kõik peamised laekumiste ja väljamaksete kategooriad. Ostmisel tehtud väljamaksed tuleb näidata müügil laekunud summadest eraldi.

Finantseerimisest tulenevaid rahavoogusid kajastatakse ka brutosummadena ja esitatakse kõik peamised laekumiste ning väljamaksete kategooriad.

Rahavoogude aruannet kaudsel meetodil saab hakata koostama siis, kui bilanss ja kasumiaruanne on valmis. Aruannet võib alustada puhaskasumist või ärikasumist, viimati nimetatud võimalus on rohkem levinud.

Vaata lähemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Autor: Urve Vilk, Evi Kikas

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700