7. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teater analüüsib üksiolemist

Cabaret Rhizome’i lavastus “Üksi” portreteerib üksiolemist sellisena, et see võiks igas vaatajas mingi tuttava sisemise äratuskella tirisema panna. Ühtlasi pakub lavastus kinnitust, et omaette olemises pole õigupoolest midagi erilist.

Lavastus räägib mehest, kes on üksi kodus. Ta saabub, riietub, sööb, joob, kuulab raadiot, proovib lugeda, uinub ja ärkab. Ühesõnaga teeb mees kõike, mida me kujutame ette end tavaliselt üksi tegemas. Midagi põrutavalt uut etenduse tegevustik seega ei paku. Küll aga on huvitav lähenemisnurk, mille kaudu teema vaatajani tuuakse.

“Proovime leida üksiolemise juures asjaolusid ja atmosfääre, mida võiks pidada nauditavaks ja innustavaks. Tundub, et üksindust käsitletakse millegi igava ja kurvana. Igavus ja kurbus võivad aga viidata millelegi, mis meie jaoks väga tähtis on,” rääkis lavastaja Johannes Veski.

Tegevustik on paigutatud tüüpilisse tavaolmelisse konteksti. Lavastuse meeskond on publiku ette loonud üldistuse ühest mittemidagiütlevast kodust, kus on tavalised asjad, mis räägivad tavalisest inimesest. Üksiolemine ei eelda ju mingit erilist ruumi, kuhu eralduda. See toimub ikka kõige argisemas kontekstis, kuhu paigutub ka suur osa kogu inimese ülejäänud elust.

Tulemus ja lavastuse tegevus, mis loodud keskkonnas toimuma hakkab, on katse reprodutseerida midagi üdini tavalist ja olmelist, jälgides üksiolemist kõrvalt ning luues mõtlemiskohti, mille täidavad vaatajad.

Veski sõnul on kõigi näitlejate rollid lavastuses täielikult võrdsed. “Püüdleme trupi vahel raskuse jaotamisel täieliku tasakaalu poole,” selgitas lavastaja. Hooaja avalavastus toimus korraliku remondi läbi teinud Cabaret Rhizome’i saalis, mistõttu oli kogu trupp veidi elevil.

“Lavastusprotsess on olnud huvitav. Uues teatrisaalis – suvel tegime oma saalis remonti: teatrisaal sai uue põranda, elektrisüsteemi ja lae – töötada on kuidagi kergendav. Väga palju igapäevaseid tehnilisi viperusi ja ebamugavusi on kõrvaldatud ning lavastusele saab paremini keskenduda,” oli lavastaja rõõmus. Lavastuse “Üksi” järgmised etendused toimuvad täna, homme ja ülehomme Cabaret Rhizome’i saalis aadressil Kaarli pst 9.

“Üksi”

Esietendus 06.10 Cabaret Rhizome’i saalis

Pilet: 8–10 eurot

www.cabaretrhizome.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700