21. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: mis on juhtunud, Balthasar?

Raekoja platsi äärne küüslaugurestoran Balthasar on seal juba kaua olnud, alates aastast 1999. Nii et meie oludes on tegemist põlise sissetöötanud restoraniga.

Et Balthasaris käiakse, selles võisin veenduda ühel laupäevaõhtul, kui olin jätnud laua kinni panemata ja pidin ukselt tagasi pöörduma - vabu kohti lihtsalt ei olnud. Järgmisel korral reserveerisin laua igaks juhuks ka lõunasel ajal ja õigesti tegin, rahvast oli tõesti palju.

Vanalinnarestoranide elu käib turistide päevarežiimiga ühes rütmis: millal nad laevalt tulevad ja sinna lähevad, millal hotellis puhkavad ja millal kõhud tühjaks lähevad. Nii ka Balthasaris - omakeelseid külastajaid ei juhtunudki kuulma.

Olen aastate jooksul Balthasaris korduvalt käinud ja ikka imetlenud nende püsivalt head taset. Nii sättisin ka seekord end naudinguteks valmis: ometi üks vanalinnarestoran, mis vaatamata turistiteede sõlmpunktis olemisele ka tõeliselt head sööki ja teenindust on pakkunud.

Usaldasin maja sommeljeed ja palusin alustuseks klaasi valget majaveini. See oli tõesti hea ja muidugi tahtsin teada, millega tegemist „See on Pinot Noir“, teatas kelner. Kas tõesti - valge Pinot Noir? Midagi on Balthasaris muutunud, ettevaatust, sosistas sisehääl.

Eelroogadega oli kõik korras. Selleri püreesupp oli mahedalt kreemine, küüslauku parajalt (nimekohaselt) aimdumas, röstitud peekoniviil krõbe. Ka viinamäeteod juustu ja küüslauguvõiga olid mõnusad, teod kenasti prisked ja neid oli palju.

Järgmiseks ehmatuseks oli aga taas vein: lambaprae juurde klaasimahus veine tutvustades teadis kelner küll majaveini veinimaja, kust jook pärit, aga ei muud. Teise klaasiga pakutava veini kohta ei teadnud sedagi. „Ei ole meeles“, ütles ta ainult. Ja kõik - ei mingit „ma lähen vaatan“.

Pearoaks valisin veise tournedos´, aga kui küpse, seda ei tahtnud keegi teada, see jäi koka otsustada. Balthasari täisküps variant minu maitsega kokku ei läinud ja üleüldse on patt (ilma sööja nõusolekuta) väärt fileetükki nii põhjalikult läbi küpsetada. Menüüs kõlas kõik väga harmooniliselt: portveiniga maitsestatud veise tournedos Savoy kartuli, grillitud baklažaani, võis praetud austerservikute ja punaveini-trüflikastmega, aga tegelikkus osutus mitte nii ilusaks: tugevalt praetud liha ohtrate rammusate lisanditega, mis kuidagi ei suutnud ühtlast tervikut moodustada. Eriti tugev oli Savoy kartulina kirjas olnud kartulirull peekoni ja ploomidega, sellele oleks kasu teinud täpsem lahtikirjutamine.

Teine pearoog, lambakoot klassikalise kartulipüreega üllatas kõigepealt oma suurusega, üldse on road Balthasaris suuremad, kui nad algusaegadel olid. Suur pole aga mitte alati parem kui väike, mõnikord lausa vastupidi: klassikaline kartulipüree osutus tavaliseks vesiseks pudruks, kus ei klassikaga ega kulinaariakunstiga midagi ühist ei olnud. Ja tervikut ei moodustanud ka see roog, maitseid oli vähe ja üksteist nad ei toetanud. 

Nii et magusroogadest ei pääsenud - tuli ennast millegagi lohutada. Lõpp hea, kõik hea, võiks ohata, sest Balthasari kuulus küüslaugujäätis, mis minu mälu järgi aegade algusest saadik menüüs olnud, oli tasemel ja kastmetega kenasti tasakaalustatud.

Olin juba  „lõpp hea, kõik hea“ otsuseks valmis, aga ei, kordus tuttav stsenaarium: arvet küsin mina, aga see pannakse meessoost lauakaaslase ette.

Oh, kas tõesti on paremad ajad ka Balthasaris möödas? Kui varem võis seal oma heaolu turvaliselt koka ja sommeljee hooleks jätta, siis nüüd tundub olevat võetud kurss turistilõksuks saamise suunas. Vana hea Balthasar, mis sinuga küll juhtunud on?

Küüslaugurestoran Balthasar

Toit: 7

Teenindus: 6

Interjöör: 10

Aadress: Raekoja plats 11, Tallinn

Telefon: 6 276 400

Avatud: 12-24

Põhiroogade hinnad: 12.70-23.95 eurot

Autor: Heidi Vihma, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700