Autor: Rivo Sarapik • 24. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlane enim rahul iluteenustega

Euroopa Komisjoni tehtud uuringu kohaselt toimib Eestis tarbijate hinnangul kõige paremini ilu- ja isikuteenuste turg ning kõige madalamalt hinnatakse kasutatud sõiduautode turgu.

Võrreldes teiste liikmesriikide tarbijatega hindavad meie tarbijad kõrgelt mobiilside ja internetiteenuse turgu.

Euroopa Liidu tarbijad ei ole uuringu järgi rahul investeerimis- ja kinnisvarateenuste ning hüpoteeklaenude turul toimuvaga. Kaubaturgudest hinnatakse kõige madalamalt kasutatud autode ning kütuseturgu. 64% ELi tarbijatest on üldiselt rahul kaupade-teenuste või pakkujate valikuga, mis viitab, et suuremaks probleemiks tarbijatele on kauplejate usaldusväärsus ja võimalus pakkumisi võrrelda.

Tarbijaturgude tulemustabelis kajastatakse andmeid 51 kauba- ja teenuseturu kohta, millele tarbijatel kulub kokku üle 60% majapidamiseelarvest. Tulemustabelis reastatakse turud nende toimimise indeksi järgi. Mida väiksem on turu toimimise indeks, seda suurema tõenäosusega on tarbijatel sellel turul probleeme.

Turu toimimise indeks arvutatakse järgmiste näitajate järgi: 1) kaupade ja teenuste võrdlemise lihtsus, 2) kauplejate usaldusväärsus tarbijakaitsenõuete täitmisel, 3) tarbijate probleemid ja kaebused, 4) tarbijate rahulolu ja ootused. Lisaks võetakse arvesse seda, kui lihtsalt saab tarbija vahetada teenusepakkujat, kui suur on turul tegutsevate kauplejate ja pakkujate valik ning milline on kauba/teenuse hind. Andmed nende näitajate kohta saadakse peamiselt turu-uuringute kaudu, mille käigus kogutakse igal turul hiljutise ostukogemusega tarbijate arvamusi ja kogemusi. Andmed kaupade/teenuste hinna kohta saadakse liikmesriikide statistikaametitelt.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700