Autor: Rivo Sarapik • 24. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õiglasest kaubandusest teenib enim kaupmees

Fairtrade'i teavituse koordinaatori Jaanus Välja sõnul mõjutab Eestis õiglase kaubanduse süsteemis kaupade kõrget hinda peamiselt jaekaubanduse marginaal.

Välja sõnul saab õiglase kaubanduse süsteemis kõige suurema kasu jaekaubandus. "See kõrge hind, mida ette heidetakse, on ikkagi suuresti mõjutatud jaekaubanduse marginaalist, mis sinna pannakse," märkis ta saates Terevisioon.

Õiglase kaubanduse süsteemis olevad tooted kannavad spetsiaalset märki, mille on välja töötanud rahvusvaheline organisatsioon Fairtrade. Organisatsioon on koostanud standardid tuhandetele toodetele ning nende toodete tootmine, kogu tarneahel on saanud vastavad sertifikaadid.

"Märgi mõte on see, et nende standarditega lõi Fairtrade tootjatele nõudmised, et nad peavad järgima ILO nõudeid töökooraldusel, keskkonnanõuded neile on karmimad, kui sageli tavatoodete puhul arengumaades neid võib-olla üldse ei järgita. Ka hind on oluline - sel ajal kui maailmaturul olid kokkuostuhinnad väga madalad ja paljud pidid müüma oma tooteid alla omahinna, st nad ei saanud isegi tootmiskulusid tagasi, siis õiglase kaubanduse süsteemis garanteeriti hind, mis oli kokkulepitud, mis ületas turuhinda," rääkis Välja.

Täna algab Õiglase kaubanduse nädal, mille eesmärk on tutvustada õiglast kaubandust, kui võimalust teha eetilisi ostuvalikuid.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700