11. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viini poistekoor esineb koos Peeboga

Sel nädalavahetusel on võimalus nautida laule Viinist. Maailmakuulus Viini poistekoor ja Annely Peebo esitavad Eestis rahvusvahelise kava, mis tipneb maailmas ülipopulaarse Straussi loominguga.

Viini poistekoori esinemised on oodatud kõikjal maailmas. Neli erinevat kontserdikoori annavad aastas kokku ligi 300 kontserti ligemale poolele miljonile inimesele.

Tegu on maailma vanima poistekoori ja ühtlasi ühe tugevama muusikaalast haridust pakkuva kooriga. Selle ajalugu ulatub tagasi aastasse 1498, kui keiser Maximilian I andis välja korralduse luua koor. Tegelikult võib ajalugu olla ehk veelgi pikem, sest uurimise all on dokumendid koguni paarsada aastat kaugemast ajast.

Koor laulis tookord eksklusiivselt õukonnas, missadel, kontsertidel ja ametlikel vastuvõttudel.

Koori ridadesse on kuulunud kuulsad muusikud. Viini poistekooriga on aja jooksul töötanud väga tunnustatud muusikud, teiste seas Heinrich Isaac, Franz Biber, Christoph Willibald Gluck, Wolf­gang Amadeus Mozart, Antonio Salieri ja Anton Bruckner.

Lisaks on selle liikmete hulgas olnud heliloojad Jacobus Gallus ja Franz Schubert. Vennad Joseph ja Michael Haydn olid samuti kooris sagedased külalisliikmed.

Dirigentidest liikmetest olgu mainitud Hans Richter, Felix Mottl ja Clemens Krauss.

Koor on ühtlasi haridusasutus, mis algab juba lasteaiaga. Koolis endas õpib ligi 250 noort inimest (poisid-tüdrukud). Kümneaastaselt valitakse kõige andekamad poisid koori liikmeteks. Kaalumisel on ka Viini tütarlastekoori asutamine.

Asutus töötab eksklusiivses piirkonnas Viini kesklinnas, kuhu praegu käib nende tarbeks spetsiaalse kontserdisaali rajamine.

Eestis toimuvatel kontsertidel on koori kõrval kaastegevad metsosopran Annely Peebo, ETV kontserdikoor (kunstiline juht ja dirigent Lii Leitmaa) ja Christian Koch Austriast.

Annely Peebo annab Eestis mitu kontserti. Kodus armastatud ja rahvusvaheliselt tunnustatud eesti lauljatar Annely Peebo elab ja töötab juba aastaid Viinis. Austria meedias on Annely Peebot iseloomustatud järgmiselt: “… suurepärase velvettämbriga ja tehniliselt perfektne.”

Ta on laulnud pea kõiki olulisi metsosopranile mõeldud rolle ning peale Viini Volksoperi, Viini riigiooperi ja Estonia teatri teinud koostööd ka selliste ­ooperimajadega nagu Teatro la Scala (Milano), Teatro San Carlo (Napoli), Teatro Carlo Felice (Genova), Teatro Regio (Torino) jt.

Sellegipoolest on Annely Peebo sageli leidnud võimalusi ja aega esineda Eestis. Peale ­ooperi- ja kontserdirollide on ta siin üles astunud näiteks cross­over-projektides ja eksklusiivsetel kontsertidel, seekord siis Viini poistekooriga Tallinnas ja Tartus, edasi aga Soomes Helsingis Johanneksenkirkkos.

Tallinna kontsert on osa programmist “Tallinn – Euroopa kultuuripealinn 2011”.

Viini poistekoor ja Annely Peebo

12. novembril kell 19 Tallinnas Nokia kontserdimajas

13. novembril kell 17 Tartus Vanemuise kontserdimajas

Pilet: 22–38 eurot

www.muusikaagetuur.ee

 

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700