23. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööleping: kuidas asendada asendajat?

Kuidas sõlmida tähtajaline tööleping lapsehoolduspuhkusel oleva töötaja

asendaja koha täitmiseks, kes omakorda läheb lapsehoolduspuhkusele, selgitas Äripäeva käsiraamatute foorumis advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Küsimus: Töötaja x läkslapsehoolduspuhkusele,  tema asendajaks võeti töötaja y tähtajalise töölepinguga kuni põhitöötaja tööle tulekuni. Nüüd läheb ka töötaja y lapsehoolduspuhkusele, aga töötaja x veel tööle ei tule ja asendajaks võetakse töötaja z. Millise tähtajaga tuleb nüüd tähtajaline tööleping sõlmida töötajaga z? Kas kuni töötaja y tööle tulekuni või töötaja x tööle tulekuni?

Vastus: Töötaja töölepingu tähtaeg tuleks siduda selle töötaja äraolekuga, kelle asendamiseks ta on tööle võetud. Z võetakse tööle sisuliselt Y asendamiseks (kes omakorda asendab X-i) ning seega seotakse tema töölepingu tähtaeg Y töölenaasmisega. Tähtaegade teistsugusel formuleerimisel on võimalus, et Y naaseb tööle ning samuti jätkab tööd Z, kes on võetud tööle X asendamiseks, kes ei ole veel tagasi. Seega võib taolisel juhul tekkida olukord, et ühe töökoha kohta on tööl kaks töötajat.

Küsimus: Kuidas töölepingus kirjutada, et uus töötaja asendab töötajat, kes on lapsehoolduspuhkusel? Kas peab olema täpselt tähtaeg pandud või võib kirjutada määratud ajaks kuni töötaja tuleb tagasi? Me ei tea, kas ta on lapsega kodus 1 aasta või 3 aastat. Ja kui on töölepingusse pandud, et ta asendab kuni näiteks 2014, aga töötaja tuleb tagasi juba 2013, kas tööandja saab tähtajalise lepingu varem lõpetada?

Vastus: Soovitav on töölepingus sätestada, et töötaja on tööle võetud xxx ametikohale lapsehoolduspuhkusel viibiva töötaja y asendamiseks ning tööleping on sõlmitud määratud tähtajaga kuni lapsehoolduspuhkusel viibiva töötaja y lapsehoolduspuhkuse lõppemiseni ja tema töölenaasmiseni. Kuupäevaliselt ei ole soovitav sellisel juhul töölepingu tähtaega määratleda.

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700