9. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avameelselt inimestest

Lavastaja Uku Uusberg jätkab oma uudislavastuses “Kuni inglid sekkuvad” uurimistööd teemade kallal, mis on teda köitnud juba varem: kuidas endale truuks jääda, kuidas teha vahet olulise ja mitteolulise vahel, kuidas leida toetust ning osata kaasa tunda.

Uusberg rõhutab, et kogu lavastust kokku köitev võtmesõna on empaatia. Ühe jaoks on see olulisem kui teisele, kuid teatud situatsioonides ühendab see kõiki inimesi ühtemoodi.

Lavastus koosneb väikestest fragmentidest, mille eesmärk on publiku silme ette manada kohati juhuslikena mõjuvaid episoode. Peategelasi selles lavastuses ei ole, õigemini on peategelased kõik kolmteist osalist. Igaühel neist on seljataga oma lihtne lugu. Fookuses on täiesti tavaline inimene, kellega vaataja võiks juhuslikult kohtuda kas või argielus.

Nad mõjuvad kõik väga elulistena. Nende ametist ja rollist olulisem on situatsioon, milles need inimesed kohtuvad.

Olukorrad laval on argised – inimeste teed ristuvad ja lähevad lahku, keegi tahab tuba üürida, keegi tahab lihtsalt suhelda. Toimuv on lihtne ja selgesti mõistetav, sügava tagamõttega keerulisi ja hämaraid mõttearendusi pole näidendisse sisse kirjutatud.

Lavastaja sõnul ei ole tema eesmärk olnud teha vihjelist ja postmodernistlikku vaatemängu, vaid pigem tõsta suurel laval suurde plaani inimene tema absurdis, sügavuses, puudustes ja ilus. Korduv teema on inimese soov situatsioonist olenemata leida teistega kontakti ning ennast mõistetavaks teha.

Üks suur väärtus lavastuse “Kuni inglid sekkuvad” juures on näitlejad, kelle osalust arvestades näidend on kirjutatud. Iga näitleja puhul rakendatakse midagi, mis on temas küll olemas, aga seni veel vähe kasutust leidnud.

Uusbergi sõnul ongi valitud näitlejad osa lavatöö kontseptsioonist. “Sellepärast ongi minu lavastus sõna otseses mõttes inimestevahelistest suhetest,” lisas ta.

Loo kulgu juhib näitlejate tekst, sellele lisandub kohati üllatav muusikakasutus. Ingleid lavastuses lõppkokkuvõttes ei näe, kuid igatsusele ning tunnete igavikulisele olemusele viitava kujundina on pealkiri omal kohal.

“Kuni inglid sekkuvad”

Esietendus 11. detsembril

kl 19 Eesti Draamateatris

Autor ja lavastaja: Uku Uusberg

Osades: Märt Avandi, Maria Avdjushko, Mihkel Kabel, Maria Klenskaja, Laine Mägi, Tõnu Oja, Tiit Sukk, Harriet Toompere, Ivo Uukkivi, Viire

Valdma, Martin Veinmann, Kristo Viiding

Pilet: 6,4–15 €

www.draamateater.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700